Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόπους για πλήρη εγγύηση καταθέσεων ψάχνουν οι ΗΠΑ

Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει εάν οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εξουσία «έκτακτης ανάγκης» για να ασφαλίσουν προσωρινά όλες τις καταθέσεις. «Επικίνδυνο προηγούμενο» βλέπουν όσοι διαφωνούν.

Τρόπους για πλήρη εγγύηση καταθέσεων ψάχνουν οι ΗΠΑ

Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να επεκτείνουν προσωρινά την κάλυψη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp. - FDIC) σε όλες τις καταθέσεις, μια κίνηση που επιδιώκεται από μια συμμαχία τραπεζών που υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση μιας πιθανής οικονομικής κρίσης.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει εάν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έχουν αρκετή εξουσία έκτακτης ανάγκης για να ασφαλίσουν προσωρινά καταθέσεις μεγαλύτερες από το τρέχον ανώτατο όριο των 250.000 δολαρίων στους περισσότερους λογαριασμούς χωρίς επίσημη συναίνεση από ένα βαθιά διχασμένο Κογκρέσο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Οι αρχές δεν θεωρούν ακόμη μια τέτοια κίνηση ως απαραίτητη, ειδικά αφού οι ρυθμιστικές αρχές έλαβαν μέτρα αυτόν τον μήνα για να βοηθήσουν τις τράπεζες να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε απαιτήσεις για αναλήψεις, είπαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς αναφέρονται σε εμπιστευτικές συνομιλίες. Ωστόσο, αναπτύσσουν μια στρατηγική σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε για να υποστηρίξουμε τις κοινοτικές τράπεζες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Michael Kikukawa, χωρίς να αναφέρει άμεσα εάν βρίσκονται υπό μελέτη. «Από τη στιγμή που η κυβέρνησή μας και οι ρυθμιστικές αρχές πήραν αποφασιστικά μέτρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, είδαμε τις καταθέσεις να σταθεροποιούνται σε περιφερειακές τράπεζες σε όλη τη χώρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εκροές έχουν μετρίως αντιστραφεί».

Ωστόσο, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις δείχνουν ότι υπάρχουν ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, καθώς οι τράπεζες μεσαίου μεγέθους ζητούν ευρύτερη κρατική παρέμβαση μετά την κατάρρευση τριών τραπεζών αυτόν τον μήνα, όταν ανασφάλιστοι καταθέτες τράβηξαν τα χρήματά τους και καθώς μια τέταρτη εταιρεία προσπαθεί να αποφύγει μια παρόμοια μοίρα. Οι μετοχές της First Republic Bank κατρακύλησαν επιπλέον 47% τη Δευτέρα, καθώς τραπεζικά στελέχη της Wall Street προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να ενισχύσουν τα οικονομικά της εταιρείας.

Ενα νομικό πλαίσιο που συζητείται για την επέκταση της εγγύησης της FDIC θα χρησιμοποιούσε την εξουσία του υπουργείου Οικονομικών για να λάβει έκτακτα μέτρα και να στηριχθεί στο Ταμείο Σταθεροποίησης Συναλλάγματος (Exchange Stabilization Fund), ανέφεραν οι πηγές.

Τα συγκεκριμένα χρήματα χρησιμοποιούνται συνήθως για την αγορά ή την πώληση νομισμάτων και για την παροχή χρηματοδότησης σε ξένες κυβερνήσεις. Αλλά το ταμείο, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930, έχει χρησιμοποιηθεί ως στήριξη για διευκολύνσεις έκτακτης δανειοδότησης από τη Fed τα τελευταία χρόνια. Είναι το μόνο ταμείο με χρήματα υπό την πλήρη εξουσία του υπουργού Οικονομικών, με άλλες δαπάνες και χρηματοδότηση να βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του Κογκρέσου.

«Λόγω αποφασιστικών πρόσφατων ενεργειών, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, οι ροές καταθέσεων βελτιώνονται και οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των καταθέσεών τους», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Οι εκπρόσωποι του FDIC και της Fed αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η κυβέρνηση και οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν την πρώτη τραπεζική κρίση μετά την ψήφιση του νόμου Dodd-Frank του 2010, μιας σαρωτικής αναδιοργάνωσης του χρηματοπιστωτικού ρυθμιστικού συστήματος.

«Επικίνδυνο προηγούμενο»

Η Συμμαχία Μεσαίου Μεγέθους Τραπεζών της Αμερικής, που περιλαμβάνει τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία έως και 100 δισ. δολάρια, προέτρεψε τις ρυθμιστικές αρχές να άρουν το τρέχον ανώτατο όριο στην εγγύηση καταθέσεων, σύμφωνα με επιστολή της 17ης Μαρτίου που είδε το Bloomberg. Ο οργανισμός εξέφρασε την ανησυχία του ότι εάν κάποια άλλη περιφερειακή τράπεζα καταρρεύσει, περισσότεροι καταθέτες θα μεταφέρουν τα χρήματά τους στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ανεξάρτητα από την υποκείμενη υγεία των μικρότερων ανταγωνιστών τους.

Ενώ ορισμένοι βουλευτές και γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών, έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν αλλαγές στο τρέχον ανώτατο όριο εγγυήσεων των 250.000 δολαρίων του FDIC, ορισμένοι συντηρητικοί της Βουλής έχουν ταχθεί κατά της εγγύησης στο 100% των καταθέσεων.

«Οποιαδήποτε καθολική εγγύηση για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, είτε σιωπηρή είτε ρητή, κατοχυρώνει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απλώς ενθαρρύνει τη μελλοντική ανεύθυνη συμπεριφορά, με το κόστος να πληρώνεται από όσους δεν εμπλέκονται και ακολούθησαν τους κανόνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπερσυντηρητική ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών Freedom Caucus.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v