Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκράνθαμ σε επενδυτές: Σκάει η φούσκα των πάντων, πτώση έως 50% για S&P

Ηχηρές προειδοποιήσεις του βετεράνου των αγορών: Ο S&P θα βυθιστεί στο μισό, η υπερ-φούσκα θα απλωθεί παντού και το ιστορικό χαμηλό θα κρατήσει καιρό. «Μην ποντάρετε σε αμερικανικές μετοχές». Τι συμβουλεύει.

Γκράνθαμ σε επενδυτές: Σκάει η φούσκα των πάντων, πτώση έως 50% για S&P

Ο Τζέρεμι Γκράνθαμ προειδοποιεί ότι η έκρηξη μιας «φούσκας των πάντων» θα μπορούσε να βυθίσει τον S&P 500 έως και 50%, ρίχνοντας την οικονομία των ΗΠΑ σε οδυνηρή ύφεση.

Οι τιμές των μετοχών, των ομολόγων, των ακινήτων, των έργων τέχνης και άλλων επενδύσεων εκτοξεύτηκαν σε μη βιώσιμα υψηλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είπε ο γκουρού της αγοράς και συνιδρυτής της GMO.

Η σημερινή φούσκα είναι «αρκετά μεγάλη» σε σύγκριση με τις προηγούμενες, ένα τίποτα σε σχέση με τη φούσκα των dot-com, τόνισε σε διαδικτυακή παρέμβασή του.

«Μη βλέπουμε μόνο την αγορά μετοχών το 2000», είπε. «Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και στα πέριξ, στην αγορά κατοικιών και στην αγορά ομολόγων».

«Να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για ήπια υποχώρηση, όπως το 2000», συνέχισε ο Γκράνθαμ, προβλέποντας ότι η bear market θα μπορούσε να συνεχιστεί επί μακρόν και την επόμενη χρονιά. Η κατάρρευση των dot-com, σημείωσε, προκάλεσε απλώς μια ήπια ύφεση, αλλά ακόμα κι έτσι ο δείκτης Nasdaq έπεσε κατακόρυφα κατά 82% και ο S&P 500 μειώθηκε στο μισό σε αξία κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Ειδικός στις φούσκες, γράφει το Markets Insider, ο Γκράνθαμ προέβλεψε ότι, αν οι ΗΠΑ σταθούν τυχερές, ο S&P 500 μπορεί να υποχωρήσει κατά 24%, γύρω στις 3.000 μονάδες. Εάν τα γεγονότα δεν εξελιχθούν καλά, θα μπορούσε να πέσει κάτω από το πανδημικό χαμηλό, περίπου στις 2.000 μονάδες, προειδοποίησε.

Όπως επισήμανε, η ύφεση είναι αναπόφευκτη όταν σκάει μια «υπερφούσκα» και η επακόλουθη ύφεση είναι χειρότερη όταν η κερδοσκοπική φρενίτιδα επηρεάζει σειρά περιουσιακών στοιχείων.

Για την τρέχουσα τραπεζική κρίση σημείωσε πως ότι οι πιστωτικές αγορές των ΗΠΑ ενδέχεται να δεχτούν πίεση από τα υψηλά επίπεδα χρέους και τα αυξανόμενα επιτόκια. Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τις συνέπειες από το σκάσιμο της φούσκας των assets, είπε.

Ο βετεράνος επενδυτής προέβλεψε αύξηση της ανεργίας, επιβράδυνση της ανάπτυξης και μικρότερα εταιρικά περιθώρια κέρδους μετά τον Μάιο. Ωστόσο, τόνισε πως τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη μπορεί να επιδεινώνονται για χρόνια, προτού τελικά πιάσουν... πάτο.

Ο Γκράνθαμ πρόσφερε και μερικές συμβουλές στους επενδυτές για το πώς να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη καταιγίδα. Προειδοποίησε ενάντια στα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα σε αμερικανικές μετοχές, πρότεινε τις αναδυόμενες αγορές ως σχετικά φθηνές και συνέστησε στοιχηματισμό σε μακροπρόθεσμες τάσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι ελλείψεις πόρων.

«Αν θέλετε να έχετε αμερικανικές μετοχές επειδή πρέπει, τότε για όνομα του Θεού, παίξτε το μεγάλο παιχνίδι των πόρων και της κλιματικής αλλαγής. Μακριά από οτιδήποτε άλλο!», ξεκαθάρισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v