Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 10 μηνών για την επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη

Στις 54,1 μονάδες σκαρφαλώνει ο δείκτης ΡΜΙ της S&P Global. Εκτίναξη για τον τομέα υπηρεσιών, άλμα έκαναν οι προσλήψεις. Αντίθετη η εικόνα στη μεταποίηση. Πρώτη φορά από το 2020 μειώθηκαν οι τιμές για πρώτες ύλες.

Υψηλό 10 μηνών για την επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη

Αναπάντεχο γκάζι πάτησε η επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλη την ευρωζώνη αυτόν τον μήνα καθώς οι καταναλωτές ξόδεψαν χρήματα στις υπηρεσίες, αλλά η αποδυνάμωση της ζήτησης για μεταποιημένα αγαθά βάθυνε την ύφεση στον κλάδο των εργοστασίων, σύμφωνα με έρευνα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο προκαταρκτικός Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανήλθε σε υψηλό 10 μηνών, στις 54,1 μονάδες τον Μάρτιο από τις 52,0 του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής.

Το αποτέλεσμα είναι πολύ πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και υψηλότερα από τις προβλέψεις  δημοσκόπησης του Reuters για πτώση στις 51,9.

Η σταθερή ζήτηση, σε υψηλό 10 μηνών, σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν όλες τις παραγγελίες για πρώτη φορά από τον Ιούνιο. Ο δείκτης ανεκτέλεστων εργασιών αυξήθηκε στο 50,1 από 49,5, λίγο πάνω από το ουδέτερο σημείο.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ εκτινάχθηκε στο 55,6 αυτόν τον μήνα από 52,7, πολύ πάνω από όλες τις προβλέψεις δημοσκόπησης του Reuters που είχε προβλέψει πτώση στο 52,5.

Για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της δραστηριότητας, οι εταιρείες προσέλαβαν πρόσθετο προσωπικό με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του περασμένου έτους. Ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στο 54,3 από 51,9.

Ωστόσο, διαφορετική ήταν η εικόνα για τα εργοστάσια. Ο δείκτης PMI της μεταποίησης υποχώρησε στο 47,1 από το 48,5 του Φεβρουαρίου, έναντι προσδοκίας για άνοδο στο 49,0.

Οι βελτιώσεις-ρεκόρ στις αλυσίδες εφοδιασμού μείωσαν το κόστος των πρώτων υλών για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020. Ο δείκτης κόστους εισροών υποχώρησε στο 46,4 από 50,9.

Στη Γερμανία ο ΡΜΙ ενισχύθκε στις 52,6 μονάδες, έναντι πρόβλεψης για 51 μονάδες, στη Γαλλία στις 54, έναντι προσδοκίας για 51,5, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 52,2.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v