Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα Nagel και για άλλες αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ

«Πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα, προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% εγκαίρως», δήλωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης. «Δεν έχουμε κερδίσει τη μάχη».

Σήμα Nagel και για άλλες αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ
Γιοακίμ Νάγκελ, πρόεδρος της Bundesbank

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και στη συνέχεια θα πρέπει να τα διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, Joachim Nagel.

«Εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί όπως προβλέπεται, κατά την άποψή μου δεν θα πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος της ακολουθίας αύξησης», είπε ο Nagel σε ομιλία του στο Εδιμβούργο σήμερα Παρασκευή, συνεχίζοντας να επιμένει ότι το κόστος δανεισμού δεν πρέπει να μειωθεί πρόωρα.

«Θα είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα επιτόκια πολιτικής σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα, προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% εγκαίρως. Θα πρέπει επίσης να διατηρήσουμε τα επιτόκια επαρκώς υψηλά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε διαρκή σταθερότητα τιμών».

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας μίλησε μόλις οκτώ ημέρες αφότου η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού κατά μισή μονάδα, αν και -αντιμέτωπη με τεράστια αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές- απέφυγε να παράσχει καθοδήγηση για το τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια.

«Δεν έχουμε κερδίσει ακόμη τη μάχη κατά του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις για επιτάχυνση του ρυθμού της ποσοτικής σύσφιξης το τρίτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v