Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ: Φρένο στη δικαστική μεταρρύθμιση από Νετανιάχου

Αναβολή τουλάχιστον για έναν μήνα, ώστε να εκτονωθεί η τεταμένη κατάσταση και να προωθηθεί το νομοσχέδιο «με διάλογο και συναινέσεις». Ακυρώνεται η απεργία. Κατεβάζει τους τόνους η αντιπολίτευση.

Ισραήλ: Φρένο στη δικαστική μεταρρύθμιση από Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναβάλλει για έναν μήνα την προώθηση της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζει, έχοντας ξεσηκώσει θύελλα διαδηλώσεων και προκαλώντας πολιτική κρίση στη χώρα. Στόχος να υπάρξουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις εντός αυτού του χρονικού διαστήματος.

Θα μεταθέσει τη διαδικασία για την επόμενη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Από βούληση να αποτρέψω το ρήγμα στη χώρα, αποφάσισα να αναβάλω τη δεύτερη και τρίτη συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να επιτύχω ευρεία συναίνεση», είπε μετά τις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις, από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας.

«Υπάρχει μια εξτρεμιστική μειονότητα, έτοιμη να διαιρέσει το έθνος μας», είπε. «Δεν έχω σκοπό να διαιρέσω τη χώρα σε κομμάτια. Θα κάνω τα πάντα για να βρω λύση».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε σε επικίνδυνο μονοπάτι, η κρίση υποχρεώνει άπαντες να δράσουμε με υπευθυνότητα». Όπως εξήγησε, ζητά χρόνο καθυστερώντας τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου.

Το Histadrut, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση του Ισραήλ, μετά το διάγγελμα Νετανιάχου ακύρωσε τη γενική απεργία που είχε προκηρύξει με άμεση ισχύ. 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ δήλωσε ότι υπάρχει δυνατότητα εκτόνωσης αν η κυβέρνηση επανέλθει με πιο δίκαιες προτάσεις, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν θα συμβιβαστεί σε θέματα δημοκρατίας.

Την αναστολή της νομοθέτησης επικρότησε και ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ, ζητώντας υπευθυνότητα απ' όλους και πνεύμα συναίνεσης.

Το Κοινοβούλιο θα κλείσει για τις διακοπές του εβραϊκού Πάσχα την επόμενη εβδομάδα.

«Συμφώνησα να αφαιρέσω το βέτο για την απόρριψη της νομοθεσίας με αντάλλαγμα τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η νομοθεσία θα υποβληθεί στην Κνεσέτ για έγκριση στην επόμενη σύνοδο», δήλωσε ο ηγέτης του ακροδεξιού συγκυβερνώντος κόμματος Ιουδαϊκή Δύναμη, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, υπουργός Ασφαλείας.

Ο Μπεν-Γκβίρ φέρεται να απείλησε τη Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση εάν ο Νετανιάχου αποφασίσει να παγώσει τη νομοθεσία και μετά τις 30 Απριλίου, όταν θα ξανανοίξει η Κνεσέτ.

Η κυβέρνηση θα εγκρίνει στην επόμενη συνεδρίασή της μια απόφαση για το σχηματισμό Εθνικής Φρουράς και την υποταγή της στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, με αντάλλαγμα το κόμμα του να μην εγκαταλείψει την κυβέρνηση, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Νετανιάχου να παγώσει τη νομοθεσία που μεταβάλλει τη σύνθεση της Επιτροπής που διορίζει δικαστές στο Ισραήλ.

«Ως μέλος του Λικούντ, σέβομαι κάθε απόφαση που λαμβάνει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου σχετικά με τις διαδικασίες της δικαστικής μεταρρύθμισης. Πρέπει όλοι να κάνουμε προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός».

Πριν από την ανακοίνωσή του για τη δικαστική μεταρρύθμιση, ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Γιοάβ Γκαλάντ να παραιτηθεί από την Κνεσέτ προκειμένου να επανέλθει στη θέση του υπουργού Άμυνας, από την οποία παραιτήθηκε διαφωνώντας με τον τρόπο επιβολής της μεταρρύθμισης, επικαλούμενος μάλιστα κινδύνους εθνικής ασφάλειας και συνοχής.

Ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης, που κατατέθηκε τη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Τη νύχτα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και η Ουάσινγκτον, «βαθιά ανήσυχη» για την κατάσταση, ζήτησε «συμβιβασμό»

Το επίσης συγκυβερνών Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα εξέδωσε δήλωση το βράδυ της Κυριακής λέγοντας ότι αντιτίθεται στο πάγωμα της νομοθεσίας.

«Η διακοπή της νομοθεσίας είναι παράδοση στη βία, στην αναρχία, στην άρνηση εντολών και στην τυραννία της μειονότητας. Ήμασταν πρόθυμοι να μιλήσουμε, να συμβιβαστούμε και να συμφωνήσουμε, αλλά όχι υπό την απειλή επανάστασης στην ισραηλινή δημοκρατία».

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τους ηγέτες των κομμάτων συνασπισμού το πρωί της Δευτέρας για να αποφασίσει εάν θα προωθήσει ή όχι το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε στη Συνταγματική Επιτροπή της Κνεσέτκαι είναι έτοιμο να παρουσιαστεί στην ολομέλεια.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, παρουσίασε τον Ιανουάριο το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης που διχάζει τη χώρα, στοχεύοντας να αυξήσει τις εξουσίες στους εκλεγμένους αξιωματούχους έναντι των δικαστών. Σύμφωνα με τους επικριτές της, θέτει σε κίνδυνο τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v