Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΑΜ Ισραήλ: Σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια από τη δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο υπουργός Άμυνας ζήτησε να σταματήσει η διχαστική νομοθετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. «Αποδυναμώνεται η πολεμική ετοιμότητα και η εθνική συνοχή». Μαζικές διαδηλώσεις διαρκείας.

ΥΠΑΜ Ισραήλ: Σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια από τη δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση, επικαλούμενος κινδύνους εθνικής ασφάλειας, μεταδίδει το Reuters.

«Η βαθύτερη διαίρεση εισχωρεί στους στρατιωτικούς και αμυντικούς θεσμούς - και αυτός είναι σαφής, άμεσος και πραγματικός κίνδυνος για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε σε τηλεοπτικό μήνυμα.

Το κάλεσμα του Γκαλάντ υποστηρίζουν τουλάχιστον άλλοι δύο βουλευτές του κόμματος Λικούντ, που τόνισαν ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με ευρεία συμφωνία.

Δεν ήταν σαφές τι στάση θα κρατήσει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται σε επίσκεψη στο Λονδίνο.

Ο Νετανιάχου - που δικάζεται για διαφθορά - δέχεται πιέσεις από άλλους στον κυβερνώντα συνασπισμό ώστε να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα με το νομοσχέδιο, που εξασφαλίζει μεγαλύτερη κυβερνητική επιρροή στην επιλογή δικαστών.

Ο ακροδεξιός υπουργός Δημόσιας Τάξης Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποπέμψει τον Γκαλάντ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ, από την άλλη, επαίνεσε το «γενναίο βήμα» του Γκάλαντ και είπε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος για συνομιλίες μόλις η κυβέρνηση αποσύρει το νομοσχέδιο.

Ο Γκαλάντ δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος πρέπει να γίνει με ευρεία συμφωνία. Αλλά, με σταθερή πλειοψηφία 64 εδρών στο κοινοβούλιο, ο κυβερνών συνασπισμός διαθέτει αρκετές ψήφους και χωρίς αυτόν.

Ο υπουργός Άμυνας έχει εκφράσει ανησυχίες λόγω του κύματος Ισραηλινών που έχουν διακηρύξει ότι θα αρνηθούν τις κλήσεις για στρατιωτική εφεδρεία εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί η πολεμική ετοιμότητα και η εθνική συνοχή.

Το σχέδιο δικαστικής αναμόρφωσης, που ανακοινώθηκε στις 4 Ιανουαρίου, έχει βυθίσει το Ισραήλ στη χειρότερη πολιτική του κρίση εδώ και χρόνια, καθώς μαζικές διαδηλώσεις έχουν σαρώσει τη χώρα.

Έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία στο εξωτερικό και προειδοποιήσεις για σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο.

Παρά τη δέσμευση του Νετανιάχου αυτή την εβδομάδα να κατοχυρώσει νομοθετικά τα πολιτικά δικαιώματα και να αναστείλει ορισμένα κεφάλαια της αναθεώρησης, η αντιπολίτευση δεν έχει αποδυναμωθεί.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου 200.000 Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ το Σάββατο διαδηλώνοντας ενάντια στο σχέδιο - και δεκάδες χιλιάδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, παρουσίασε τον Ιανουάριο το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης που διχάζει τη χώρα, στοχεύοντας να αυξήσει τις εξουσίες στους εκλεγμένους αξιωματούχους έναντι των δικαστών. Σύμφωνα με τους επικριτές της, θέτει σε κίνδυνο τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v