Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο: Μαζικό short covering από hedge funds προ ΟΠΕΚ+

Πώς είχαν ξεκινήσει διαχειριστές τις κερδοσκοπικές κινήσεις στον «μαύρο χρυσό», πριν από την απόφαση του καρτέλ, το οποίο ζύγισε την τάση στην αγορά future εμπορευμάτων... και πυροβόλησε.

Πετρέλαιο: Μαζικό short covering από hedge funds προ ΟΠΕΚ+

Οι κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά πετρελαίου είχαν αρχίσει πριν βγει η ξαφνική ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πάνω από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του έτους.

Στις αγορές προσθεσμιακών συμβολαίων εμπορευμάτων, που κινούν στην πράξη τις τιμές του πετρελαίου ανά την υφήλιο μεταφέροντας με ένα κλικ εντολές δισεκατομυρίων δολαρίων, τα hedge fund του "μαύρου χρυσού", αλλά και τμήματα future εμπορευμάτων μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και επενδυτικών σπιτιών, όπως η Goldman Sachs, είχαν αρχίσει να "παίζουν αντιστάθμιση" στις αρνητικές θέσεις στο πετρέλαιο (short covering) για άνοδο τιμών ακόμη και πριν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον ΟΠΕΚ+ προχωρήσουν στην απόφαση-έκπληξη.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ έδωσε το έναυσμα να κλιμακωθεί η ένταση του short covering με μαζικές βιαστικές κινήσεις όλων των παικτών σχεδόν ταυτόχρονα για κάλυψη θέσεων ενισχύοντας την κερδοσκοπική τάση με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων παικτών στο ανοδικό παιχνίδι.

Hedge funds και άλλοι διαχειριστές σημαντικών κεφαλαίων στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων αγόρασαν το ισοδύναμο 61 εκατομμυρίων βαρελιών στα έξι πιο σημαντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου και δικαιώματα προαίρεσης κατά τη διάρκεια των επτά ημερών που έληξαν στις 28 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το Reuters.

H κίνηση αυτή σηματοδότησε ένα απότομο ριμπάουντ, αφού οι διαχειριστές κεφαλαίων πούλησαν συνολικά 281 εκατομμύρια βαρέλια τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, με τον ταχύτερο ρυθμό πωλήσεων εδώ και σχεδόν έξι χρόνια!.

Το μεγαλύτερο μέρος των αγορών προήλθε από το κλείσιμο προηγούμενων πτωτικών αρνητικών θέσεων (-48 εκατ. βαρέλια) και όχι από την έναρξη νέων ανοδικών long (+13 εκατ.).

Οι αγορές εστίασαν σε NYMEX και ICE WTI (+49 εκατ. βαρέλια), βενζίνη ΗΠΑ (+14 εκατ.), ντίζελ ΗΠΑ (+5 εκατ.) και ευρωπαϊκό πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (+1 εκατ.) με πωλήσεις Brent (-9 εκατ.).

Οι θέσεις short σε NYMEX και ICE WTI μειώθηκαν (-51 εκατ. βαρέλια), αλλά δεν δημιουργήθηκαν νέες ανοδικές θέσεις και στην πραγματικότητα οι θέσεις αγοράς μειώθηκαν οριακά (-2 εκατ. βαρέλια).

Οι διαχειριστές κεφαλαίων φαίνεται ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τιμές του WTI είχαν βρει ένα κατώτατο όριο αφού άγγιξαν το χαμηλό 15 μηνών κάτω των 67 δολαρίων ανά βαρέλι στις 17 Μαρτίου και ήταν απίθανο να υποχωρήσουν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα.

Όλες οι θέσεις καταγράφηκαν στο κλείσιμο των εργασιών στις 28 Μαρτίου, πριν την απόφασης της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στο καρτέλ του πετρελαίου να μειώσουν τους στόχους παραγωγής τους περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στις 2 Απριλίου.

Το καρτέλ ζύγισε ένα πιθανό ριμπάουντ... στα σκαριά

Πριν από την τελευταια εβδομάδα, οι θέσεις στο WTI είχαν γίνει ιδιαίτερα πτωτικές, αφήνοντας την αγορά με την ιδέα ότι είναι στα σκαριά ένα πιθανό απότομο ράλι βραχυπρόθεσμης κάλυψης.

Τα hedge funds είχαν μειώσει την καθαρή τους θέση στο WTI σε μόλις 56 εκατομμύρια βαρέλια έως τις 21 Μαρτίου, το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2016.

Οι ανοδικές θετικές θέσεις των fund ξεπέρασαν αριθμητικά τις πτωτικές short κατά μια αναλογία μόλις 1,39:1 στις 21 Μαρτίου, το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2016.

Οι θέσεις είχαν τεντωθεί τόσο πολύ προς τα κάτω, σαν λάστιχο, δημιουργώντας προϋποθέσεις για μια απότομη εκτίναξη, εάν μια είδηση ή μια αφορμή θα έδινε πάτημα για μια ανοδική αντίδραση ή έστω τουλάχιστον μια λιγότερο πτωτική τάση.

Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+, η συγκέντρωση των bearish short και η απουσία ανοδικών long φαίνεται να ενθάρρυνε τουλάχιστον ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίων να πραγματοποιήσουν κέρδη πριν τις ανακοινώσεις. 

Η ανακοίνωση του καρτέλ πιθανότατα θα τροφοδοτήσει ακόμη πιο σύντομες καλύψεις αρνητικών θέσεων τις επόμενες ημέρες, κάτι που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές ήταν πιθανότατα ένα από τα κίνητρα για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή ώστε να μεγιστοποιήσει τoν αντίκτυπο στις συναλλαγές της Δευτέρας και των επόμενων ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v