Στο κυνήγι της ασφάλειας 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια

Ενα τσουνάμι κεφαλαίων μετακινείται σε αμοιβαία που επενδύουν αποκλειστικά σε κρατικά ομόλογα και έντοκα. Το κύμα ξεκίνησε μετά την SVB και θα έχει... συνέχεια.

Στο κυνήγι της ασφάλειας 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια

Το κύμα των μετρητών που μεταφέρεται στα ασφαλέστερα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς μόλις ξεκίνησε, με άλλο 1,5 τρισ. δολάρια να μετακινείται τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την Barclays.

Το ενεργητικό των αμοιβαίων αυτών, που επενδύουν μόνο σε τίτλους χωρίς ουσιαστικά πιστωτικό κίνδυνο, όπως γραμμάτια δημοσίου, έχει ήδη εκτοξευθεί από τότε που ξέσπασαν οι φόβοι για κρίση στον τραπεζικό τομέα τον περασμένο μήνα. Μια συνεχής έξοδος χρήματος από τις τράπεζες και η μετακίνηση από αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία μπορούν να αγοράσουν πιο επικίνδυνα χρέη, θα ενισχύσουν αυτή την τάση καθώς οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερη ασφάλεια, λέει η Barclays.

«Αναμένουμε ότι τα υπόλοιπα αυτών των money funds θα αυξηθούν απότομα το επόμενο έτος», έγραψε ο Τζόζεφ Αμπάτε, υπεύθυνος στρατηγικής της Barclays, σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Αν και φαίνεται ότι οι ανησυχίες για την ευρύτερη τραπεζική φερεγγυότητα εξασθενούν, μοιάζει να έχουν τραβήξει την προσοχή αυτής της καταθετικής βάσης». 

Το ποσό των χρημάτων που στάθμευαν σε money-market funds σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ τον περασμένο μήνα, καθώς οι τραπεζικές ανησυχίες στις παγκόσμιες αγορές και τα ελκυστικά επιτόκια προσέλκυσαν τους επενδυτές. Το ποσό που συγκεντρώνουν εκτινάχθηκε κατά περίπου 304 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρεις εβδομάδες, ανεβάζοντας το συνολικό ενεργητικό στα 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 29 Μαρτίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v