Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τετραήμερη εργασία ζητά το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας

Το συνδικάτο, που εκπροσωπεί περίπου 2,17 εκατ. εργάτες στη βιομηχανία χάλυβα, ζήτησε τη μείωση των ωρών εργασίας από 35 σε 32 ώρες την εβδομάδα με ίση αμοιβή.

Τετραήμερη εργασία ζητά το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας

Το IG Metall, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας, ζήτησε να καθιερωθεί τετραήμερη εβδομάδα εργασίας -κάτι που θα θέσει ως προτεραιότητα στις επερχόμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Όπως μεταδίδει το euractiv, το συνδικάτο, που εκπροσωπεί περίπου 2,17 εκατ. εργάτες στη βιομηχανία χάλυβα, ζήτησε τη μείωση των ωρών εργασίας από 35 σε 32 ώρες την εβδομάδα με ίση αμοιβή.

«Με μια τετραήμερη εβδομάδα και πιο ευέλικτα ωράρια, μπορούμε να ανταποκριθούμε πολύ καλύτερα στις αλλαγές και επίσης να απορροφήσουμε την απώλεια εργασίας, χωρίς οι εργαζόμενοι να φοβούνται για τη δουλειά τους», τόνισε ο επικεφαλής της IG Metall, Κνουτ Γκίσλερ.

Η μείωση των ωρών εργασίας θεωρείται ένας τρόπος να αποτραπούν οι απολύσεις που αναμένονται στη βιομηχανία χάλυβα, ως αποτέλεσμα της Πράσινης Μετάβασης.

Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη εισαγάγει τα δικά τους συστήματα, όπως η εταιρεία παραγωγής χάλυβα Thyssenkrupp, της οποίας οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να επιλέξουν μεταξύ 33 ή 35 ωρών την εβδομάδα.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τη Γερμανία, άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες φαίνεται να έχουν ήδη λάβει περισσότερα μέτρα για τη μείωση των ωρών εργασίας των εργαζομένων.

Το Βέλγιο, για παράδειγμα, ψήφισε νόμο τον Νοέμβριο του 2022 που επιτρέπει στους εργαζόμενους να αποφασίζουν αν θα εργάζονται τέσσερις ή πέντε ημέρες την εβδομάδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, από την πλευρά του, ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα, που είχε στόχο να εξεταστεί αν η μείωση των ωρών εργασίας επηρεάζει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v