Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πουλά assets $2,9 δισ. στη Λατινική Aμερική η Enel

Η ιταλική εταιρεία κοινής ωφέλειας «μαζεύει» τη διεθνή επέκτασή της με σκοπό να ελαφρύνει το χρέος της. Αποχωρεί από το Περού υπέρ της κινεζικής CSGI, που συνεχίζει να αναπτύσσεται στη λατινόφωνη ήπειρο.

Πουλά assets $2,9 δισ. στη Λατινική Aμερική η Enel

Σε συμφωνία με την China Southern Power Grid (CSGI) για την πώληση ενός συνόλου περιουσιακών στοιχείων στη Λατινική Αμερική κατέληξε η Enel, η μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία κοινής ωφέλειας, που προχωρεί σε νέες κινήσεις για τη μείωση του χρέους της.

Η εταιρεία, με έδρα τη Ρώμη, πούλησε τις δραστηριότητες διανομής στο Περού για περίπου 2,9 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή, ενώ το enterprise value για τα περιουσιακά στοιχεία είναι 4 δισ. δολάρια, πρόσθεσε.

Η συναλλαγή εναρμονίζεται με το πρόσφατο στρατηγικό σχέδιο της Enel για αναμόρφωση της γεωγραφικής παρουσίας και τη μείωση του χρέους της, το οποίο ανήλθε σε περίπου 60 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, μεταδίδει το Bloomberg.

Η στρατηγική της εταιρείας περιλαμβάνει επίσης διάθεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 21 δισ. ευρώ, κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, ενώ επικεντρώνεται σε έξι μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, των ΗΠΑ και της Βραζιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η θυγατρική της Enel στη Ρουμανία εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ, ενώ σε διαδικασία πώλησης βρίσκονται οι δραστηριότητες ΑΠΕ της ιταλικής εταιρείας στην Ελλάδα.

Η πώληση περιουσιακών στοιχείων που ανακοινώθηκε την Παρασκευή αναμένεται να προκαλέσει μείωση 3,1 δισ. ευρώ στο ενοποιημένο καθαρό χρέος της το 2023, με θετική επίδραση περίπου 500 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα, ανέφερε η εταιρεία.

Η προγραμματιζόμενη έξοδος της εταιρείας από το Περού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς η Enel εξακολουθεί να διατηρεί μια επιχείρηση παραγωγής στη χώρα - με περισσότερα από 2 GW εγκατεστημένης ισχύος, τα μισά εκ των οποίων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - που παραμένει προς πώληση.

Οι επιχειρήσεις παραγωγής και διανομής στο Περού έχουν περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο πελάτες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Enel, και διένειμαν 8.441 γιγαβατώρες το 2021.

Η συμφωνία θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της China Southern Power στη Λατινική Αμερική, η οποία έχει αγοράσει ήδη μερίδιο 28% στη χιλιανή εταιρεία κοινής ωφέλειας Transelec. Η Λατινική Αμερική έχει γίνει περιοχή-κλειδί για τις κινεζικές εταιρείες που αναζητούν εναλλακτικές αγορές, καθώς βρίσκονται όλο και πιο στριμωγμένες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v