Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διέρρευσαν «άκρως απόρρητα» έγγραφα παραδέχεται το Πεντάγωνο

Θύελλα στις ΗΠΑ και έρευνες για το πώς βγήκαν στη δημοσιότητα. Ενημερώνεται για το θέμα ο Μπάιντεν. Αποκαλύπτεται η κατασκοπεία συμμάχων από την υπερδύναμη.

Διέρρευσαν «άκρως απόρρητα» έγγραφα παραδέχεται το Πεντάγωνο

«Εξαιρετικά ευαίσθητες, απόρρητες» πληροφορίες δημοσιοποιήθηκαν σε μια διαρροή εγγράφων που παρέχουν λεπτομέρειες για τις κατασκοπευτικές κινήσεις των ΗΠΑ σε άλλες χώρες -συμπεριλαμβανομένης μιας αξιολόγησης αδυναμιών του στρατού της Ουκρανίας- και αποτελούν «πολύ σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το Υπουργείο Άμυνας «εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να υπολογίσει το εύρος και την κλίμακα της διαρροής των πληροφοριών» και την ορθότητά τους, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Κρις Μέαγερ τη Δευτέρα, μεταδίδει το Bloomberg. «Είναι εξαιρετικά διαβαθμισμένο ευαίσθητο υλικό που χρησιμοποιούν στο Υπουργείο Άμυνας και σίγουρα σε πτυχές της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν «εμπλακεί σε υψηλά επίπεδα» με συμμάχους για τη διαρροή. Στον Λευκό Οίκο, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι «πραγματικά δεν γνωρίζουμε» εάν θα δημοσιοποιηθούν περισσότερα έγγραφα.

Ενώ το Πεντάγωνο διενεργεί εκτίμηση της ζημιάς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα. «Είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Άμυνας σχετικά με αυτό το θέμα και έχουμε ξεκινήσει έρευνα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Αρνούμαστε περαιτέρω σχόλια».

Τα απόρρητα έγγραφα εμφανίστηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες. Αποκαλύπτουν πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία έως πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για συμμάχους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τη διαρροή την περασμένη εβδομάδα, «όταν όλοι πληροφορηθήκαμε ότι υπήρχαν κάποια έγγραφα εκεί έξω και έμεινε ενημερωμένος -παρέμεινε σε επαφή με αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας όλο το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Κίρμπι.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αναμένουν ότι η διαρροή θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια των τακτικών επαφών τους με συμμάχους, μεταξύ άλλων όταν ο Μπάιντεν συναντηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αργότερα αυτή την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι μέλη της ομάδας «Five Eyes», που μοιράζεται μερικές από τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες τους, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι το πρόβλημα είναι κυρίως τα μηνύματα που μεταδίδονται από το υλικό που διέρρευσε -όπως η δημόσια επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, και ότι ο χρόνος μπορεί να είναι στο πλευρό της Ρωσίας στην εισβολή της λόγω της έλλειψης πυρομαχικών από την Ουκρανία και τα όρια της αεράμυνάς της.

Κυρίως, το υλικό επιβεβαιώνει όσα γνωρίζουν ήδη οι σύμμαχοι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Kim Tae-hyo, ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Νότιας Κορέας, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Σεούλ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν ότι ένα σημαντικό μέρος των εγγράφων που σχετίζονται με τους δύο συμμάχους ήταν κατασκευασμένο. Ο Κιμ, ο οποίος αναχώρησε την Τρίτη για την Ουάσιγκτον για συνομιλίες, πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Άμυνας και των δύο χωρών μίλησαν στο τηλέφωνο και οι απόψεις τους ήταν ευθυγραμμισμένες.

Μέλη του Κογκρέσου ζητούν ενημερώσεις σχετικά με τη διαρροή και πώς συνέβη. «Οι αναφορές για διαρροές πληροφοριών είναι απίστευτα ανησυχητικές. Η Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αναζητά ενεργά απαντήσεις από το Υπουργείο Άμυνας», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της επιτροπής, μέσω email.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v