Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο της SEC τα hedge funds

Πιο σημαντικός από ποτέ ο έλεγχος του «σκιώδους» τραπεζικού συστήματος σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στο στόχαστρο της SEC τα hedge funds

Τα hedge funds και άλλα τμήματα του σκιώδους τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο μετά την αναταραχή του περασμένου μήνα στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, δήλωσε η κορυφαία ρυθμιστική αρχή αγορών της χώρας, αντανακλώντας τις ανησυχίες ότι οι κερδοσκοπικοί επενδυτές αποτελούν κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο Γκάρι Γκένσλερ, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δήλωσε στους Financial Times ότι ο περιορισμός των κινδύνων από κερδοσκοπικά κεφάλαια και άλλα λεγόμενα «μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» είναι πλέον «πιο σημαντικός από ποτέ».

Πρόσθεσε ότι ήθελε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα στοιχήματα από τέτοιους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων -συχνά με υψηλή μόχλευση- μπορούν να διαχυθούν σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και στην πραγματική οικονομία.

«Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν με το βιαιότερο ρυθμό εδώ και 35 χρόνια σε τρεις ημέρες στα μέσα Μαρτίου», είπε, αναφερόμενος στο ράλι που πυροδότησε η πτώχευση της Silicon Valley Bank. «Όταν το έχεις αυτό, είναι σκόπιμο ως ρυθμιστής κεφαλαιαγορών να μιλήσεις με τους ανθρώπους».

Εκτός από την έναρξη τέτοιων επαφών, η SEC μπορεί επίσης να προτείνει τον εξαναγκασμό των συμμετεχόντων στην αγορά να διευρύνουν τη γνωστοποίηση των δραστηριοτήτων τους.

Οι ρυθμιστικές αρχές επικεντρώθηκαν την τελευταία δεκαετία στις τράπεζες που πυροδότησαν την οικονομική κρίση του 2008, αφήνοντας σε μεγάλο βαθμό ελεύθερα τα hedge funds — ακόμα και μετά την κατάρρευση του Archegos το 2021. Εν τω μεταξύ, τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται hedge funds παγκοσμίως έχουν υπερτετραπλασιαστεί στα 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2009, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων BarclayHedge.

Ωστόσο, πολλά hedge funds υπέστησαν ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν οι επενδυτές στράφηκαν σε ομόλογα μετά την αποτυχία της SVB. Η άνοδος των τιμών των ομολόγων μετατράπηκε γρήγορα στο ισχυρότερο ράλι από το 1987, καθώς τα hedge funds έσπευσαν να κλείσουν τα στοιχήματα εναντίον των ομολόγων που τους είχαν φέρει σημαντικές αποδόσεις πέρυσι.

Ένας διαχειριστής hedge fund είπε στους FT ότι ο ίδιος και αρκετοί ομόλογοί του έχουν λάβει ερωτήματα από ρυθμιστικές αρχές που αναζητούσαν πληροφορίες για τις θέσεις τους στα αμερικανικά ομόλογα - μια κρίσιμη αγορά που καθορίζει τις τιμές στις παγκόσμιες τιμές περιουσιακών στοιχείων. Ο Gensler αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε συγκεκριμένα αιτήματα προς τις εταιρείες.

Ένας άλλος διαχειριστής hedge fund δήλωσε ότι η μόχλευση που δημιουργήθηκε από τις σκιώδεις τράπεζες ήταν στο επίκεντρο των πρόσφατων συζητήσεων. Είπε ότι η ρυθμιστική αρχή «συγκέντρωνε πληροφορίες της αγοράς» σχετικά με αυτό αντί να εκφράσει συγκεκριμένες ανησυχίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v