ΗΠΑ: Όλο και περισσότερα τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια

Η μάστιγα του food waste πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους και επιβαρύνει το περιβάλλον. Η σπατάλη έφτασε τους 91 εκατ. τόνους μόνο το 2021, με άλλα λόγια κάθε άνθρωπος πετά 250 κιλά φαγητό ετησίως...

ΗΠΑ: Όλο και περισσότερα τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια

Αυξάνεται η ποσότητα των τροφίμων που παράγονται στις ΗΠΑ αλλά δεν καταναλώνονται, δημιουργώντας σημαντικά απόβλητα και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με νέα στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ReFED.

Οι ΗΠΑ παρήγαγαν 91 εκατ. τόνους τροφίμων που περίσσεψαν το 2021, αύξηση 4,8% σε σχέση με το 2016. Τα τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν αντιπροσώπευαν το 38% της συνολικής προσφοράς τροφίμων το 2021, αξίας περίπου 444 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον οργανισμό. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 250 κιλά παραπάνω τροφή ανά άτομο, αύξηση 1,9% από το 2016.

Το 2021, τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία της ReFED, στις ΗΠΑ αντιμετώπιζαν το φάσμα της επισιτιστικής επισφάλειας 33,8 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 5 εκατ. παιδιά, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Ωστόσο, δωρίστηκε λιγότερο από το 2% του περισσευούμενου φαγητού. Το 18% κομποστοποιήθηκε, το 9% ανακυκλώθηκε σε ζωοτροφές και περίπου το 36% κατέληξε σε χωματερές.

Η πιο σπάταλη μονάδα είναι τα νοικοκυριά, υπεύθυνα για σχεδόν το ήμισυ του συνολικού πλεονάσματος, ενώ οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις αντιπροσώπευαν το 17% του συνόλου, η μεταποίηση είχε μερίδιο 15%, οι επιχειρήσεις εστίασης το 14% και το λιανικό εμπόριο το 6% περίπου. «Δεν κάνουμε την πρόοδο που πρέπει για να φτάσουμε τον στόχο του ΟΗΕ το 2030», δήλωσε η Dana Gunders, εκτελεστική διευθύντρια της ReFED. 

Εκτός από την επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας, η σπατάλη τροφίμων (food waste) είναι ένοχη και για την περιβαλλοντική επιβάρυνση, παράγοντας το 8% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ξεχωριστά στοιχεία δημοσίευσε προ ημερών η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, βάσει των οποίων τα απόβλητα τροφίμων το 2019 έφτασαν τους 66,2 εκατ. τόνους τροφίμων.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι ειδικοί λένε ότι η πιο σημαντική αλλαγή στις ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να αφορά τη νοοτροπία, καθώς η αφθονία θεωρείται κανόνας. Η ReFED προτείνει 42 λύσεις επ' αυτού, θέτοντας τις εκστρατείες ενημέρωσης κοινού στην κορυφή της λίστας. Μια τέτοια εκστρατεία, τονίζει η οργάνωση, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση και να διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία.

Εν τω μεταξύ, γράφει το Bloomberg, επενδυτές έχουν ρίξει χρήματα σε τεχνολογίες για τη μείωση των απορριμμάτων, ενώ διατίθεται πληθώρα συμβουλών για όσους θέλουν να πετούν λιγότερα: από την αγορά περισσότερων κατεψυγμένων λαχανικών έως τη διατήρηση τροφίμων πέρα από την ημερομηνία λήξης, που εξάλλου υποδηλώνει ποιότητα και όχι ασφάλεια.

Ωστόσο, το να μην πετάει κανείς το φαγητό παραμένει πρόκληση: «Υπάρχουν μικρά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς», λέει η Liz Goodwin, αρμόδια του μη κερδοσκοπικού World Resources Institute, «αλλά, μέχρι να εκτιμήσουμε πραγματικά την αξία του φαγητού, μην περιμένετε να γίνουν πολλά»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v