Φυλλορροεί ο βρετανικός σύνδεσμος βιομηχανιών μετά τις καταγγελίες για βιασμούς

Μεγάλες εταιρείες αποχωρούν μία μία από το ισχυρό λόμπι CBI. Καταγγελίες για βιασμούς και παρενοχλήσεις διώχνουν μέχρι νεωτέρας ονόματα όπως οι PwC, ΕΥ, Shell, BP, AstraZeneca, η ένωση ασφαλιστών -και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Φυλλορροεί ο βρετανικός σύνδεσμος βιομηχανιών μετά τις καταγγελίες για βιασμούς

Nέα κατηγορία για βιασμό ταλανίζει τον βρετανικό σύνδεσμο βιομηχανιών (CBI), καθώς γυναίκα κατήγγειλε ότι δέχθηκε σοβαρή σεξουαλική επίθεση από δύο άνδρες συναδέλφους της.

Σύμφωνα με τον Guardian, η επίθεση πραγματοποιήθηκε όταν η γυναίκα εργαζόταν σε γραφείο του Συνδέσμου στο εξωτερικό.

Δήλωση του CBI κάνει λόγο για «αποτρόπαιους» ισχυρισμούς: «Η καρδιά μας είναι στραμμένη σε όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα της συμπεριφοράς που περιγράφεται».

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν γνώριζε από πριν τους ισχυρισμούς.

Ο Brian McBride, πρόεδρος του Συνδέσμου, πρόσθεσε: «Είναι ζωτικής σημασίας να γίνει διεξοδική διερεύνηση των καταγγελιών. Είμαστε σε στενή επαφή με την αστυνομία, για να διασφαλίσουμε ότι οι δράστες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Η αστυνομία του Σίτι του Λονδίνου ερευνά ήδη έναν φερόμενο βιασμό σε πάρτι του CBI το 2019.

Ωστόσο, σήμερα Παρασκευή, δύο από τις μεγαλύτερες βρετανικές ασφαλιστικές εταιρείες, η Aviva και η Phoenix Group, δήλωσαν ότι ακυρώνουν τη συμμετοχή τους στον CBI -επιχειρηματικό λόμπι που εκπροσωπεί 190.000 εταιρείες στη χώρα, γράφει το BBC.

Η Aviva δήλωσε: «Υπό το φως των πολύ σοβαρών καταγγελιών, θεωρούμε ότι ο CBI δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία -να αποτελεί την αντιπροσωπευτική φωνή των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δυστυχώς τερματίσαμε τη συμμετοχή μας, με άμεση ισχύ». Σε αντίστοιχη ανακοίνωση προχώρησε και ο Όμιλος Phoenix.

Τελευταίες ηχηρές αποχωρήσεις, μεταξύ πολλών άλλων, είναι αυτές της πετρελαϊκής BP, της φαρμακευτικής AstraZeneca, αλλά και της National Grid, βρετανικής πολυεθνικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με έδρα το Λονδίνο. Επίσης, αποχώρησαν οι PwC και ΕΥ, δύο εκ των τεσσάρων της ελεγκτικής Big Four, καθώς και οι Jaguar Land Rover, Unilever, Rolls-Royce, ενώ τις σχέσεις της με τον CBI διακόπτει και η Meta.

Την ιδιότητα μέλους με άμεση ισχύ απέσυρε και η Ένωση Βρετανών Ασφαλιστών (ABI), που έχει πάνω από 200 μέλη στη χώρα.

 

Δεν είναι όμως οι μόνες εταιρείες που αποχώρησαν. Εχουν προηγηθεί ο όμιλος σούπερ μάρκετ Asda αλλά και η Βρετανική Ένωση Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΒΙΒΑ).

Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας ανέστειλε κάθε δραστηριότητα στο πλαίσιο του Συνδέσμου και η Shell.

Επίσης, η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι «αναστέλλονται» οι δεσμεύσεις της προς το CBI.  

Ο Guardian αναφέρει ότι γυναίκα στο γραφείο του CBI στο Λονδίνο επίσης παρενοχλήθηκε το 2018 από άνδρα συνάδελφό της, ο οποίο ωστόσο συνέχισε να εργάζεται στον οργανισμό.

Ισχυρισμοί για ανάρμοστες συμπεριφορές και σεξουαλικές επιθέσεις στους κόλπους του CBI καταγράφηκαν και προ ημερών.

Ο Σύνδεσμος έχει θέσει σε διαθεσιμότητα τρεις υπαλλήλους του, εν αναμονή αποτελέσματος έρευνας από το δικηγορικό γραφείο Fox Williams.

Επίσης, απέλυσε τον γενικό διευθυντή Tony Danker την περασμένη εβδομάδα, μετά από καταγγελίες για τη συμπεριφορά του.

Ο Danker πήρε τη σκυτάλη στα τέλη του 2020 από την Carolyn Fairbairn, που ήταν γενική διευθύντρια του CBI μεταξύ 2015 και 2020.

Το CBI διόρισε τον Rain Newton-Smith, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του, ως νέο γενικό διευθυντή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v