Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρακύλα 52% για τα κέρδη της UBS, έκτακτος φόρος €224 εκατ. στη Santander

Το χτύπημα το πρώτο τρίμηνο προήλθε από τις προβλέψεις $665 εκατ. λόγω δικαστικής διαμάχης για ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ. Ωστόσο, προσέλκυσε $28 δισ. τους μήνες μετά την εξαγορά της Credit Suisse. Πώς πήγε η Santander σε Ευρώπη και Αμερική.

Κατρακύλα 52% για τα κέρδη της UBS, έκτακτος φόρος €224 εκατ. στη Santander

Πτώση 52% στα καθαρά κέρδη της το πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε η UBS, εν μέσω μιας δικαστικής υπόθεσης, λέγοντας ωστόσο ότι αποτελεί «πηγή σταθερότητας» για τους πελάτες της σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας.

Εν τω μεταξύ, προσέλκυσε 28 δισ. δολάρια από πλούσιους πελάτες τους μήνες που ακολούθησαν την εξαγορά της Credit Suisse, σε μία πρώτη ένδειξη για το πόσα περιουσιακά στοιχεία θα μπορέσουν να διατηρήσουν οι συνδυασμένες εταιρείες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα καθαρά νέα χρήματα στην παγκόσμια μονάδα διαχείρισης πλούτου της εταιρείας περιλάμβαναν 7 δισεκατομμύρια δολάρια, που ήρθαν μέσα σε 10 ημέρες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του μικρότερου αντιπάλου της. Συγκριτικά, οι πελάτες της Credit Suisse τράβηξαν περίπου 53 δισεκατομμύρια δολάρια από τη μονάδα περιουσίας της κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Οπως σημειώνει το CNBC, αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της τράπεζας από τότε που ανακοίνωσε την εξαγορά της ανταγωνίστριας Credit Suisse.

Η UBS είπε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,03 δισεκατομμύριο δολάρια για το πρώτο τρίμηνο, πολύ κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών για καθαρά κέρδη κοντά στο 1,75 δισεκατομμύριο, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Το χτύπημα προήλθε από τις αυξημένες προβλέψεις ύψους 665 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από μια δικαστική διαμάχη για ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ.

Σημαντικά στοιχεία από τα αποτελέσματα της τράπεζας είναι επίσης τα εξής:

  • Τα έσοδα έφτασαν τα 8,75 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 9,38 δισεκατομμυρίων πριν από ένα χρόνο.
  • Τα λειτουργικά έξοδα ήταν 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια από 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.
  • Ο δείκτης κεφαλαίου CET 1, ένα μέτρο της φερεγγυότητας των τραπεζών, έφτασε στο 13,9% έναντι 14,1% πριν από ένα χρόνο.

Εξτρα φόρος €224 εκατ. χτύπησε τα κέρδη της Santander

Eκτακτο φόρο ύψους 224 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε η Santander, καθώς μια αμφιλεγόμενη εισφορά που εισήγαγε η ισπανική κυβέρνηση κόστισε στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας ένα ποσό ίσο με σχεδόν το 10% των κερδών του πρώτου τριμήνου.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η έκτακτη πληρωμή άφησε την ισπανική τράπεζα με καθαρά κέρδη που αυξήθηκαν μόλις 1% σε ετήσια βάση, στα 2,57 δισ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς. Η αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσε τα εισοδήματά της στην Ευρώπη, αλλά ανέβασε επίσης τις προβλέψεις για ζημίες δανείων στις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική.

Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από αυτά που περίμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι είχαν προβλέψει πτώση των κερδών. Ωστόσο, χωρίς τον έξτρα φόρο, που κάλυπτε ολόκληρο το 2023, η Santander είπε ότι τα καθαρά κέρδη της θα είχαν αυξηθεί κατά 8%.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών επέβαλε φόρο 4,8% στα έσοδα των τραπεζών από τόκους και προμήθειες για δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει οδηγήσει σε «έκτακτα» κέρδη στον κλάδο. Οι ισπανικές τράπεζες έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για τον προσωρινό φόρο.

Στην αγορά των ΗΠΑ, την οποία παρακολουθούν στενά οι αναλυτές, η Santander ανέφερε πτώση 49% στα καθαρά κέρδη, στα 300 εκατ. ευρώ, καθώς έπρεπε να αφήσει στην άκρη περισσότερα χρήματα για πιθανές ζημίες στα καταναλωτικά δάνεια αυτοκινήτων, βασικό πυλώνα της δραστηριότητάς της. Τα κέρδη στη Βραζιλία μειώθηκαν κατά 25%,  λόγω των υψηλότερων προβλέψεων για απώλειες επίσης δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v