«Ναυαγούν» τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ευρώπης

Ρίχνει ταχύτητες η προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πού κολλάνε τα νέα σχέδια, γιατί μένουν πίσω οι στόχοι, ποιες επενδύσεις υλοποιούνται.

«Ναυαγούν» τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ευρώπης

Αποτυγχάνουν οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για ταχεία ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και στη μείωση των εκπομπών υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα έργα προχωρούν μετ' εμποδίων, μεταδίδει το Bloomberg.

Για να επιτύχει τους στόχους της αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια, η ΕΕ οφείλει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που προωθεί τα εν λόγω έργα, αλλά και στην παροχή κινήτρων για την παραγωγή υδρογόνου, σύμφωνα με τον Rasmus Errboe, επικεφαλής της δανέζικης Orsted A/S, του μεγαλύτερου κατασκευαστή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη.

Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Βέλγιο τη Δευτέρα για να προωθήσουν τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα στη Βόρεια Θάλασσα. Σχεδόν πριν από έναν χρόνο, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Δανία εξέδωσαν δήλωση για την επιτάχυνση των υπεράκτιων αιολικών κατασκευών ώστε να φτάσουν χωρητικότητα 65 γιγαβάτ έως το 2030, περίπου πέντε φορές παραπάνω από τις ποσότητες που χρησιμοποιούνται σήμερα. Η Βρετανία σχεδιάζει αιολικά πάρκα επιπλέον 50 γιγαβάτ στα ανοιχτά των ακτών της.

Οι χώρες είναι αυτή τη στιγμή έχουν μείνει πολύ πίσω από τους στόχους για το 2030. Αναλυτές του Bloomberg προβλέπουν ότι οι πέντε παραπάνω χώρες θα φτάσουν γύρω στα 88 γιγαβάτ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, περίπου τρία τέταρτα των δηλωμένων στόχων τους.

Παρά την πολιτική ώθηση για επιτάχυνση διαδικασιών, οι δαπάνες έχουν επιβραδυνθεί. Πέρυσι, δεν υπήρξε ούτε μία τελική επενδυτική απόφαση για νέο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, σύμφωνα με τον όμιλο WindEurope.

Φέτος σημειώθηκε κάποια βελτίωση, με νέες επενδύσεις, αλλά με αβέβαια αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το αιολικό πάρκο Hornsea 3 της Orsted ανατολικά της Βρετανίας, προϋπολογισμού 8 δισ, λιρών, κινδυνεύει να μην προχωρήσει επειδή το κόστος έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Παράλληλα, η δανέζικη εταιρεία προσπαθεί να καταλήξει στην επενδυτική της απόφαση για τα υπεράκτια αιολικά έργα Baltica 2 και 3 στην Πολωνία, δυναμικότητας 2,5 γιγαβάτ, σε συνεργασία με την PGE Polska Grupa Energetyczna.

Engie και EDP συμφώνησαν πρόσφατα να επενδύσουν σε αιολικό πάρκο αξίας 2 δισ. λιρών στα ανοιχτά των βρετανικών ακτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v