Αιολικά πάρκα: Σε χαμηλό 10ετίας οι επενδύσεις στην Ευρώπη

Τα στοιχεία της WindEurope έρχονται τη στιγμή που η ΕΕ προσπαθεί να κλιμακώσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για να επιτύχει τους πράσινους στόχους της.

Αιολικά πάρκα: Σε χαμηλό 10ετίας οι επενδύσεις στην Ευρώπη

Οι επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα μειώθηκαν το 2022 στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία στην Ευρώπη, επηρεασμένες από το αυξανόμενο κόστος και τη γραφειοκρατία που απειλούν να υπονομεύσουν τους πράσινους στόχους για την ενεργειακή ασφάλεια και το κλίμα στη γηραιά ήπειρο.

Οι επενδυτικές δαπάνες ύψους 17 δισ. ευρώ ήταν μικρότερες από το μισό του ποσού που ξόδεψαν οι εταιρείες για ατο 2021 και οι μικρότερες από το 2009, σύμφωνα με έκθεση της WindEurope.

Οι επενδυτές χρηματοδότησαν μόνο 10 GW νέας ισχύος στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι, πολύ λιγότερο από τα ετήσια 31 GW που ο όμιλος λέει ότι χρειάζονται για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του μπλοκ.

«Η ΕΕ πρέπει επειγόντως να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διοχετεύσει χρήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού της με αιολική ενέργεια εάν θέλει να επιτύχει» τους στόχους, δήλωσε ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope. Αυτά περιλαμβάνουν τον τερματισμό της εξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά από μια βαθιά ενεργειακή κρίση που απείλησε να φέρει ελλείψεις και διακοπές ρεύματος.

Τα στοιχεία έρχονται τη στιγμή που η ΕΕ προσπαθεί να κλιμακώσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για να επιτύχει τους πράσινους στόχους της. Οι διαπραγματευτές του μπλοκ κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη για την κλιμάκωση των ΑΠΕ στο 42,5% της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από τον προηγούμενο στόχο του 32%.

Οι επενδυτές σε ολόκληρη την οικονομία αντιμετωπίζουν αυξανόμενα επιτόκια καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τη "δράση" ενάντια στις αυξήσεις των τιμών. Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να φθάσει σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο, διατηρώντας την πίεση στο κόστος δανεισμού.

Επιπλέον, κυβερνήσεις επέβαλαν απροσδόκητους φόρους στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η συνεχιζόμενη τραπεζική αναταραχή δεν βοηθά επίσης, αναφέρει η έκθεση.

Ως αποτέλεσμα, το κόστος για μια ανεμογεννήτρια στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 40% τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την WindEurope. Κάλεσε τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν επειγόντως ότι όλες οι δημοπρασίες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνδέονται πλήρως με τιμαριθμική αναπροσαρμογή ώστε να αντικατοπτρίζουν την αύξηση του κόστους εισροών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v