Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος τραπεζικός συναγερμός στις ΗΠΑ, κινήσεις διάσωσης της First Republic

Η βουτιά της μετοχής και η κινητοποίηση ρυθμιστικών αρχών και Wall Street για να αποφευχθεί νέα πτώχευση. Ποια σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι για την τράπεζα.

Νέος τραπεζικός συναγερμός στις ΗΠΑ, κινήσεις διάσωσης της First Republic

Οι μετοχές της First Republic συνέχισαν να πέφτουν χθες καθώς οι ρυθμιστικές αρχές στην Ουάσιγκτον και η Wall Street προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο σταθεροποίησης της προβληματικής τράπεζας.

Η τιμή της μετοχής της τράπεζας με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία έχασε περισσότερο από 93% φέτος, βούτηξε εκ νέου κατά 49,4%, μία ημέρα αφότου αποκάλυψε ότι οι πελάτες της είχαν αποσύρει καταθέσεις 100 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της αναταραχής του περασμένου μήνα.

Η First Republic τη Δευτέρα δήλωσε ότι επιδιώκει «στρατηγικές επιλογές», αλλά πολλές πηγές που ενημερώθηκαν για την κατάσταση είπαν ότι δυσκολεύεται να βρει μια βιώσιμη λύση, όπως η πώληση του συνόλου ή μέρους της τράπεζας.

Οι πηγές δήλωσαν στους Financial Times ότι η τράπεζα ήταν σε επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον περασμένο μήνα.

Είπαν ότι οι κορυφαίες επιλογές είναι ορισμένες από τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ που κατέθεσαν πρόσφατα 30 δισεκατομμύρια δολάρια στη First Republic να τη σώσουν ή η Federal Deposit Insurance Corporation να αναλάβει τον έλεγχο του ιδρύματος και να προσφέρει κρατική εγγύηση για όλες τις καταθέσεις, όπως έκανε με την SVB.

Πρόσωπο κοντά στη First Republic είπε ότι η τράπεζα θα καλωσόριζε την κυβέρνηση «να συγκαλέσει τα σχετικά μέρη για να βρουν μια λύση».

Αξιωματούχοι από τον Λευκό Οίκο, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ήρθαν πρόσφατα σε επαφή με τη First Republic, πρόσθεσε η πηγή, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι τελειώνει ο χρόνος για να καθησυχάσει τους καταθέτες και τους επενδυτές.

Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μία από τις πηγές είπε ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχούσε για «μετάδοση» πέρα από τη First Republic. Παρά την απότομη διολίσθηση των μετοχών της First Republic την Τρίτη, ο δείκτης περιφερειακών τραπεζών KBW υποχώρησε λιγότερο από 4%. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές είναι επίσης πιο χαλαροί προς το παρόν από ό,τι ήταν όταν η SVB κατέρρευσε και πυροδότησε ένα sell-off σε ολόκληρο τον κλάδο.

Οι μετοχές της PacWest, μιας τράπεζας στην Καλιφόρνια που δέχεται πιέσεις από την κατάρρευση της SVB, σημείωσαν άνοδο 16,2% στις συναλλαγές μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας, αφού ανέφερε εισροές καταθέσεων 1,8 δισ. δολαρίων από τις 20 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v