Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο sell-off στη First Republic με πτώση 95% φέτος

Τη βουτιά προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι αναζητούνται αγοραστές νέων μετοχών και ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα παρέμβει στη διάσωση. Εντείνονται οι ανησυχίες για τις δυνατότητες της προβληματικής τράπεζας να γυρίσει το παιχνίδι.

Νέο sell-off στη First Republic με πτώση 95% φέτος

Οι μετοχές της First Republic Bank έπιασαν χαμηλό ρεκόρ την Τετάρτη, καθώς σύμβουλοι προτείνουν πιθανούς αγοραστές νέων μετοχών στο πλαίσιο σχεδίου διάσωσης της προβληματικής τράπεζας, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι σύμβουλοι θα προσπαθήσουν να πείσουν τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, που έχουν ήδη διασώσει την First Republic μία φορά, να αγοράσουν ομόλογα από την εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο σε επιτόκια πάνω από την αγορά, με συνολική απώλεια μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων, λιγότερων από το κόστος που θα επωμιζόταν η Federal Deposit Insurance, όπως ανέφερε το CNBC.

Η αναφορά ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ήταν πρόθυμη να παρέμβει στη διαδικασία διάσωσης ενέτεινε ήδη τις ανησυχίες για τα σχέδια της προβληματικής τράπεζας να γυρίσει το παιχνίδι, γράφει το Reuters.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούσαν κατά 30%, στα 5,8 δολάρια, αφού έχασαν σχεδόν το ήμισυ της αξίας τους την Τρίτη, ενώ συνολικά φέτος έχουν απολέσει το 95% της αξίας τους.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν ήταν προς το παρόν διατεθειμένοι να παρέμβουν στη διαδικασία διάσωσης της τράπεζας, ανέφερε το CNBC επικαλούμενο πηγές.

Η τράπεζα εξετάζει διάφορες επιλογές, όπως η πώληση περιουσιακών στοιχείων ή η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος.

Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν επισημάνει πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις προσπάθειες διάσωσης για την τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, στην προσπάθειά της να εξέλθει από την κρίση που προκάλεσαν οι εκροές καταθέσεων άνω των 100 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο.

«Τα περιουσιακά στοιχεία θα πουληθούν, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος και αρκετά σοβαρές εκπτώσεις», δήλωσε ο David Wagner, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aptus Capital Advisors.

Τουλάχιστον τρεις χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν μειώσει τους στόχους τιμών των μετοχών της First Republic από τη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Ανακοινώσεις κερδών από περιφερειακές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα καθησύχασαν τους επενδυτές, ωστόσο ο τραπεζικός τομέας δέχτηκε εκ νέου πίεση μετά τα αποτελέσματα της First Republic.

Ο δείκτης KBW για τις περιφερειακές τράπεζες έχει χάσει 4,4% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.

Τον περασμένο μήνα, αποτράπηκε μια πιθανή κατάρρευση της First Republic, αφού μια ομάδα 11 μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών εταιρειών συμφώνησε να δεσμεύσει συνολικά 30 δισ. δολάρια σε καταθέσεις στην τράπεζα. Η JPMorgan, η Bank of America, η Citigroup και η Wells Fargo συνεισέφεραν 5 δισ. δολάρια σε ανασφάλιστες καταθέσεις η καθεμία, ενώ άλλες τράπεζες κατέθεσαν μικρότερα ποσά στο πλαίσιο σχεδίου που εκπονήθηκε από κοινού με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v