Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πώς Mastercard και Visa «καταπίνουν» τους μικρότερους ανταγωνιστές τους

Αντιμονοπωλιακή έρευνα σε εξέλιξη, που διευρύνεται και στους δύο κολοσσούς των χρεωστικών καρτών. Προστασία του ανταγωνισμού στο επίκεντρο, αλλά και διαδικασίες που διαρκούν χρόνια...

ΗΠΑ: Πώς Mastercard και Visa «καταπίνουν» τους μικρότερους ανταγωνιστές τους

Ερευνα κατά της Mastercard για πρακτικές ενάντια στον ανταγωνισμό διεξάγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, διευρύνοντας αντίστοιχη έρευνα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια κατά της μεγάλης αντιπάλου Visa για τις χρεωστικές κάρτες, μεταδίδει το Bloomberg. 

Η Mastercard ανακοίνωσε ότι έλαβε σχετικό αίτημα να παραδώσει έγγραφα αναφορικά με πιθανή παραβίαση του νόμου για την προστασία του ανταγωνισμού. Η εταιρεία δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές, που θέτουν στο επίκεντρο το πρόγραμμα χρέωσης στις ΗΠΑ και τον ανταγωνισμό με άλλα δίκτυα και τεχνολογίες.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το αντιμονοπωλιακό τμήμα του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης εξέδωσε πρόσθετα αιτήματα και προς τη Visa, αναζητώντας έγγραφα και πληροφορίες για τις πρακτικές της εταιρείας, που επίσης δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές.

«Δεν αποτελεί έκπληξη. Αναμέναμε ότι το Υπουργείο θα ζητούσε πληροφορίες από άλλους παίκτες στον χρεωστικό χώρο», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Mastercard Sachin Mehra σε συνέντευξή του. «Είναι δύσκολο να κάνουμε εικασίες για το πιθανό αποτέλεσμα, αλλά αυτού του είδους οι έρευνες χρειάζονται αρκετά χρόνια».

Η αρχική έρευνα είχε εστιάσει στη συμφωνία για την αγορά της Plaid από τη Visa, ύψους 5,3 δισ. δολαρίων, που τελικά εγκαταλείφθηκε.

Νόμος του 2010 απαιτεί από τις τράπεζες να περιλαμβάνουν δύο ανταγωνιστικά δίκτυα στις χρεωστικές κάρτες τους, ώστε οι έμποροι να έχουν επιλογή: συναλλαγές μέσω ενός μεγάλου δικτύου όπως η Visa ή η Mastercard, ή χρήση ενός μικρότερου, εναλλακτικού δικτύου, όπως τα Pulse, Star και NYCE, πιθανώς φθηνότερα για τους εμπόρους.

Όμως, τα τελευταία χρόνια οι έμποροι παραπονέθηκαν ότι είχαν προβλήματα με τη χρήση εναλλακτικών δικτύων για online αγορές. Ως αποτέλεσμα, η Fed αποφάσισε να ενισχύσει τους κανόνες που διέπουν τις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να διασφαλίζουν τη λειτουργία τουλάχιστον δύο δικτύων διεκπεραίωσης κάθε είδους συναλλαγής με χρεωστικές κάρτες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v