Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη ρεκόρ ανακοίνωσαν οι Exxon Mobil και Chevron

Η υψηλότερη παραγωγή κατίσχυσε της υποχώρησης των υψηλών τιμών, οδηγώντας σε υπερδιπλασιασμό κερδοφορίας για τις μεγάλες αμερικανικές πετρελαϊκές. Πάνω από $18 δισ. αθροιστικά. Ξεπεράστηκαν οι προβλέψεις παρά την ευρωπαϊκή έκτακτη εισφορά.

Κέρδη ρεκόρ ανακοίνωσαν οι Exxon Mobil και Chevron

Τα κέρδη των μεγάλων αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών Chevron και ExxonMobil ξεπέρασαν τις προβλέψεις, παρόλο που οι τιμές υποχώρησαν.

Ρεκόρ πρώτου τριμήνου, με κέρδη υπερδιπλάσια σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ανακοίνωσε η Exxon Mobil, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της Wall Street, καθώς η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατίσχυσε της υποχώρησης των τιμών ενέργειας από τα υψηλά επίπεδα.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες κυματοδρομούν μεταξύ ισχυρής ζήτησης και περικοπών δαπανών, στο πλαίσιο της προσπάθειας επανόδου από την περίοδο της πανδημίας, γράφει το Reuters.

Ο μεγαλύτερος συντελεστής κερδών ήταν η ισχυρή αύξηση της παραγωγής, είπε η CFO Κάθριν Μίκελς. Νέοι όγκοι αργού και καυσίμων προήλθαν από νέες υπεράκτιες εγκαταστάσεις.

Τα καθαρά κέρδη της Exxon Mobil αυξήθηκαν σε 11,43 δισ. δολάρια ή 2,79 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με 5,48 δισ. δολάρια πριν από έναμ χρόνο, που περιλάμβαναν απομείωση 3,4 δισ. δολαρίων μετά την έξοδο από τη Ρωσία. Οι προβλέψεις κινούνταν στο 9%, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτίναξε απροσδόκητα τα κέρδη των πετρελαϊκών, καθώς οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη εν μέσω χάους στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προ μηνών χαρακτήρισε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ως «κερδοσκόπους του πολέμου», υπενθυμίζει ο Guardian, ωστόσο δεν εισήχθη έκτακτος φόρος στη χώρα, επιτρέποντας στις εταιρείες να συνεχίζουν να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη.

Η Chevron, αντίστοιχα, ανέφερε κέρδη 6,6 δισ. δολαρίων, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματά της έχουν επιβαρυνθεί κατά 130 εκατ.  δολάρια από έκτακτες φορολογικές εισφορές που πιέστηκε να εισαγάγει στη Βρετανία ο Ρίσι Σούνακ.

Η Exxon ανακοίνωσε επίσης, ότι κατέβαλε 200 εκατ. δολάρια λόγω πρόσθετης φορολογίας στην ΕΕ, κατά της οποίας έχει κινηθεί δικαστικά προκειμένου να καταργηθεί η εισφορά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v