Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Φρένο $4,5 δισ. στις επιδοτήσεις προς τα διυλιστήρια

Για να ενισχυθούν τα οικονομικά της χώρας εν μέσω πολέμου. «Η αντιμονοπωλιακή υπηρεσία θα παρακολουθεί την αγορά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες δεν θα αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων πετρελαίου».

Ρωσία: Φρένο $4,5 δισ. στις επιδοτήσεις προς τα διυλιστήρια

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας πρότεινε τη μείωση των επιδοτήσεων στα διυλιστήρια της χώρας κατά 4,5 δισ. δολάρια για ένα έτος, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τα έσοδα εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

Το υπουργείο επιδιώκει να περιορίσει τις επιδοτήσεις στον κλάδο έως 30 δισ. ρούβλια (374 εκατ. δολάρια) μηνιαίως, από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Αντόν Σιλιάνοφ στην Αγία Πετρούπολη. 

Η Ρωσία εισήγαγε επιδοτήσεις για τα διυλιστήρια το 2019 με στόχο να περιορίσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αστάθειας των τιμών και να στηρίξει τον εφοδιασμό καυσίμων στην εγχώρια αγορά. Τέτοιες πληρωμές πέρυσι έφτασαν τα 2,17 τρισ. ρούβλια (27 δισ. δολ.), υπέρογκο ποσό για μια χώρα που βαρύνεται με τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες.

Τα δημόσια οικονομικά έχουν επιδεινωθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους, γράφει το Bloomberg. Η ευρωπαϊκή απαγόρευση στις περισσότερες αγορές ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων — καθώς και τα ανώτατα όρια τιμών που επιβλήθηκαν από την G7 — μείωσαν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, που αποτελεί βασική πηγή εσόδων για τη χώρα.

Εάν εγκριθεί η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, η ομοσπονδιακή αντιμονοπωλιακή υπηρεσία θα πρέπει να παρακολουθεί την αγορά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες δεν θα αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων πετρελαίου, πρόσθεσε ο υπουργός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v