Ανάπτυξη 0,1% για τη βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Ωστόσο, τον Μάρτιο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση. Αποφεύγει την ύφεση φέτος, σύμφωνα με νέα πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ανάπτυξη 0,1% για τη βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Κατά 0,1% αυξήθηκε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη Βρετανία τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) που δημοσιεύθηκαν σήμερα Παρασκευή.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ως επί το πλείστον ανάπτυξη 0,1% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο φέτος.

Ωστόσο, τον Μάρτιο, το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση. Δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους είχε δείξει ότι θα ήταν αμετάβλητο.

Η ONS ανέφερε ότι η οικονομία της Βρετανίας παρέμεινε κατά 0,5% μικρότερη από το μέγεθός της το τέταρτο τρίμηνο του 2019, λίγο πριν την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε την Πέμπτη ότι η Βρετανία θα αναπτυχθεί κατά 0,25% το 2023 - μια αδύναμη ανάπτυξη που όμως αποφεύγει την ύφεση - έχοντας προηγουμένως προβλέψει συρρίκνωση 0,5%.

Η Βρετανία παλεύει με ένα ποσοστό πληθωρισμού που ξεπέρασε το 10% τον Μάρτιο - διπλάσιο από το επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες και υψηλότερο από αυτό της ευρωζώνης - καθώς και με μια πολύ σφιχτή αγορά εργασίας, μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων και τις επακόλουθες επιπτώσεις του Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v