Γαλλία: Αναδρομική φορολόγηση €2,5 δισ. σε τράπεζες λόγω... cum-cum

Κατόπιν ερευνών για συναλλαγές πρόσκαιρης μεταβίβασης μετοχών σε επενδυτές στο εξωτερικό, ώστε να αποφευχθεί η φορολόγηση μερισμάτων. Πώς αντιδρά το τραπεζικό λόμπι.

Γαλλία: Αναδρομική φορολόγηση €2,5 δισ. σε τράπεζες λόγω... cum-cum

Οι γαλλικές φορολογικές αρχές ζητούν 2,5 δισ. ευρώ σε αναδρομικούς φόρους από τις γαλλικές τράπεζες για τον ρόλο τους σε μια στρατηγική αρμπιτράζ μερισμάτων, γνωστή ως «cum-cum», σύμφωνα με τον υπουργό Προϋπολογισμού Γκαμπριέλ Ατάλ.

Η δήλωσή του έγινε σε ακρόαση της Γερουσίας στις 2 Μαΐου, αλλά δημοσιοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα από τη Le Monde. Και επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του γραφείου του.

Εισαγγελείς του Παρισιού πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της BNP Paribas και της επενδυτικής μονάδας της Exane, καθώς και σε Societe Generale, Natixis και HSBC Holdings τον Μάρτιο, στο πλαίσιο έρευνας για συναλλαγές όπου μέτοχοι μεταβιβάζουν μετοχές για σύντομο χρονικό διάστημα σε επενδυτές που εδρεύουν στο εξωτερικό, ώστε να αποφύγουν καταβολή φόρου επί των μερισμάτων.

Μετά την «επιδρομή», το γαλλικό τραπεζικό λόμπι Federation Bancaire Francaise κινήθηκε νομικά προκειμένου οι φορολογικές αρχές να διευκρινίσουν ποιες στρατηγικές αρμπιτράζ μερισμάτων απαιτούν πληρωμή φόρων.

Σε αντίθεση με τις άλλες τράπεζες, η Credit Agricole κατέληξε σε συμβιβασμό με τις γαλλικές αρχές για να αποφύγει να συρθεί σε ποινική έρευνα.

Στις συναλλαγές cum-cum, επενδυτές έλαβαν μετοχές από αρχικούς κατόχους κατά την περίοδο καταβολής μερισμάτων και επομένως αποφεύχθηκε η φορολόγησή τους ή επιστράφηκαν φόροι. Στη συνέχεια επέστρεψαν τους τίτλους και το ποσό που εξοικονομήθηκε μοιράστηκε μεταξύ τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v