Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Πέντε τράπεζες στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα

Ερευνώνται για υπόθεση που σχετίζεται με φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Ποιες είναι οι πληροφορίες για τους ομίλους που βρίσκονται στο στόχαστρο.

Γαλλία: Πέντε τράπεζες στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα

Ο οικονομικός εισαγγελέας της Γαλλίας ερευνά πέντε τράπεζες, στο πλαίσιο υπόθεσης που σχετίζεται με φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με σημερινή δήλωσή του.

Η έρευνα αφορά σε τράπεζες που βρίσκονται στο Παρίσι και στη γειτονιά La Defense, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταδίδει το Bloomberg. Δεν κατονόμασε τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Η Société Générale δήλωσε ότι τα κεντρικά της γραφεία στη Γαλλία ερευνώνται σε σχέση με την υπόθεση, σύμφωνα με την τράπεζα.

Η εφημερίδα Le Monde ανέφερε επίσης τις HSBC Holdings Plc, BNP Paribas SA, Société Générale SA και Natixis ως μέρος της έρευνας.

Η έρευνα σχετίζεται με τις λεγόμενες συναλλαγές «cum-cum». Σε αυτές, μια εγχώρια τράπεζα παίρνει τις μετοχές μιας εταιρείας από ξένο επενδυτή λίγο πριν την πληρωμή του μερίσματος. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει φορολογική έκπτωση που δεν μπορεί να λάβει ο αλλοδαπός.

Η έρευνα για τα κενά που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των φόρων στα μερίσματα είναι ένα συνεχές σκάνδαλο στη Γερμανία. Εισαγγελείς από τη χώρα συμμετέχουν επίσης στη γαλλική έρευνα. Συγκεκριμένα εμπλέκονται περισσότεροι από 150 ανακριτές και 6 Γερμανοί εισαγγελείς από την Κολωνία.

Στη Γερμανία, οι λεγόμενες συναλλαγές cum-ex χρησιμοποίησαν κενά στη φορολογική νομοθεσία που επέτρεπαν στους short-sellers αλλά και στον πραγματικό κάτοχο των μετοχών να διεκδικήσουν όλες τις πιστώσεις φόρου σε ένα μέρισμα που καταβλήθηκε μόνο μία φορά.

Η στρατηγική αξιοποιούσε φορολογικά πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από τις τράπεζες που συμμετείχαν ως θεματοφύλακες στις συναλλαγές. Η Γερμανία κατάργησε τους αμφιλεγόμενους κανόνες το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v