Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 7% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλη

Εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός δείκτης επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%. Μία ακόμη πιο περιορισμένη μέτρηση, που εξαιρεί και το αλκοόλ και τον καπνό, κατέβασε ταχύτητα στο 5,6% από 5,7% - ήταν η πρώτη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο.

Στο 7% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλη

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, ανέφερε η Eurostat την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που υποδεικνύουν ολοένα και πιο επίμονη αύξηση των τιμών μεταξύ των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ.

Η συνολική αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε στο 7,0% τον Απρίλιο από 6,9% έναν μήνα νωρίτερα, καθώς το αυξανόμενο κόστος υπηρεσιών και ενέργειας αντιστάθμισε την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Αν και ο δομικός πληθωρισμός, που παρακολουθούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους τελευταίους μήνες, κατέβασε ταχύτητα, η κρίσιμη συνιστώσα των υπηρεσιών συνέχισε να επιταχύνεται, υποδεικνύοντας τις αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις που θα μπορούσαν να κολλήσουν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5% - επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική μέτρηση - ενώ ένα ακόμη πιο περιορισμένο μέτρο, που εξαιρεί το αλκοόλ και τον καπνό, υποχώρησε στο 5,6% από 5,7% καταγράφοντας την πρώτη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο και επιβεβαιώνοντας την πρώτη εκτίμηση.

Αμετάβλητα τα στοιχεία για την Ελλάδα, με τον ετήσιο πληθωρισμό στο 4,5% και τον μηνιαίο στο 1,1%, σύμφωνα με τη Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ ενημέρωσε ότι με βάση τα στοιχεία της ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον περασμένο μήνα ήταν 3,0%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v