Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρατείνεται η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Η Ρωσία φέρεται να έδωσε το πράσινο φως μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Θεωρείται κρίσιμη για να κρατηθούν υπό έλεγχο οι διεθνείς τιμές.

Παρατείνεται η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Η συμφωνία που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει ποσότητες σιτηρών από βασικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας πρόκειται να παραταθεί, με τη Ρωσία να συμφωνεί να παραμείνει, προς το παρόν, σε αυτήν. δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η συμφωνία -με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών- θα κρατήσει ανοιχτό έναν σημαντικό εμπορικό δρόμο, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, και θα ενισχύσει τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων. Η Μόσχα είχε απειλήσει να αποσυρθεί από τη συμφωνία, εάν δεν αρθούν τα εμπόδια στις αποστολές των δικών της τροφίμων και λιπασμάτων.

Αναμένεται ανακοίνωση σήμερα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Ο υφυπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Γιούρι Βάσκοφ δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τη συμφωνία, λέγοντας σε γραπτό μήνυμα ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει κανείς.

Η συμφωνία επέτρεψε την ασφαλή αποστολή περίπου 30 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων από τότε που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022. Αυτό συνέβαλε στη μείωση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων που είχαν φτάσει σε ρεκόρ μετά τη ρωσική εισβολή. Η Κίνα και η Ισπανία κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για τα σιτηρά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, οι πρόσφατες ροές παρεμποδίστηκαν από επανειλημμένες διακοπές στις κοινές επιθεωρήσεις που απαιτούνται για όλα τα πλοία. Ο ρυθμός αυτής της διαδικασίας θα είναι κρίσιμος για την ικανότητα της Ουκρανίας να εκφορτώνει τις επόμενες σοδειές της, με σιτάρι που συλλέγεται από τον Ιούλιο.

Οι περιορισμοί σε άλλες εξαγωγικές διαδρομές μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προσθέσει νέα εμπόδια για τους ντόπιους αγρότες. Αρκετές χώρες της ανατολικής ΕΕ προσπάθησαν να περιορίσουν το εμπόριο σιτηρών με την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι ροές βλάπτουν τους δικούς τους καλλιεργητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v