Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Παρατάθηκε κατά 2 μήνες η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Η Μόσχα είχε απειλήσει να αποσυρθεί από τη συμφωνία, εάν δεν αρθούν τα εμπόδια στις αποστολές των δικών της τροφίμων και λιπασμάτων.

Ερντογάν: Παρατάθηκε κατά 2 μήνες η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Η συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα παρατάθηκε για δύο ακόμη μήνες, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν την λήξη της.

Τα σχόλια του Ερντογάν, που έγιναν σε ομιλία του σε αξιωματούχους του κυβερνώντος Κόμματος AK, έγιναν μετά την αναχώρηση του τελευταίου πλοίου με σιτηρά από ουκρανικό λιμάνι στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και επρόκειτο να λήξει την Πέμπτη.

Η συμφωνία -με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών- θα κρατήσει ανοιχτό έναν σημαντικό εμπορικό δρόμο, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, και θα ενισχύσει τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων. Η Μόσχα είχε απειλήσει να αποσυρθεί από τη συμφωνία, εάν δεν αρθούν τα εμπόδια στις αποστολές των δικών της τροφίμων και λιπασμάτων.

Η συμφωνία επέτρεψε την ασφαλή αποστολή περίπου 30 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων από τότε που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022. Αυτό συνέβαλε στη μείωση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων που είχαν φτάσει σε ρεκόρ μετά τη ρωσική εισβολή. Η Κίνα και η Ισπανία κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για τα σιτηρά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, οι πρόσφατες ροές παρεμποδίστηκαν από επανειλημμένες διακοπές στις κοινές επιθεωρήσεις που απαιτούνται για όλα τα πλοία. Ο ρυθμός αυτής της διαδικασίας θα είναι κρίσιμος για την ικανότητα της Ουκρανίας να εκφορτώνει τις επόμενες σοδειές της, με σιτάρι που συλλέγεται από τον Ιούλιο.

Οι περιορισμοί σε άλλες εξαγωγικές διαδρομές μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προσθέσει νέα εμπόδια για τους ντόπιους αγρότες. Αρκετές χώρες της ανατολικής ΕΕ προσπάθησαν να περιορίσουν το εμπόριο σιτηρών με την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι ροές βλάπτουν τους δικούς τους καλλιεργητές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v