Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρακυλά σε χαμηλό διετίας η τιμή του φυσικού αερίου

Κάτω από τα 30 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021. Η ασθενής ζήτηση, τα αυξανόμενα αποθέματα, ο ήπιος καιρός, αλλά και η άσβεστη μνήμη του περυσινού ενεργειακού σοκ.

Κατρακυλά σε χαμηλό διετίας η τιμή του φυσικού αερίου

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου κατρακύλησαν κάτω από τα 30 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021, ανατρέποντας περαιτέρω το περυσινό χάος στην αγορά, σε ακόμη ένα αποτύπωμα που αφήνει η χαμηλή ζήτηση καθώς η Ευρώπη ανακάμπτει από την ενεργειακή κρίση.

Μετά από έναν ήπιο χειμώνα, εσπευσμένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και περιορισμό της κατανάλωσης, τα αποθέματα που έχουν συγκεντρωθεί είναι υψηλά. Επιπλέον, η ζήτηση παραμένει αδύναμη εν μέσω αβέβαιων οικονομικών προοπτικών, γράφει το Bloomberg.

Οι τιμές έχουν πέσει κάτω από το 10% των επιπέδων αιχμής τους, μετά τον περιορισμό των ρωσικών προμηθειών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο πενταετίας, αν και πολλοί καταναλωτές παραμένουν αναστατωμένοι, υπό την επήρεια του περσινού σοκ.

Ωστόσο, η παγκόσμια αγορά παραμένει σφιχτή. Υπάρχει κίνδυνος «υπερβολικής αντίδρασης» τιμών εάν υπάρξουν ξαφνικές αλλαγές στην προσφορά ή στην τρέχουσα «συμπιεσμένη» ζήτηση, δηλώνει ο Chris O'Shea, διευθύνων σύμβουλος της Centrιca, του μεγαλύτερου προμηθευτή ενέργειας στη Βρετανία.

Η ανάκαμψη ήταν άνιση ανά την Ευρώπη και ορισμένοι χρήστες φυσικού αερίου εξακολουθούν να υπόκεινται σε ενεργειακά συμβόλαια που καθορίστηκαν όταν οι τιμές ήταν υψηλότερες - που συνεπάγεται καθυστέρηση στην ελάφρυνση των λογαριασμών. Επίσης, αναμένεται μεγαλύτερη ζήτηση για ηλεκτροπαραγωγή τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια απότομη αύξηση του υδραργύρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη ζήτηση αερίου για την τροφοδοσία του κλιματισμού. 

Τα επίπεδα ευρωπαϊκών αποθεμάτων είναι ήδη πάνω από 64% και το σχετικό ποσοστό μπορεί να πλησιάσει το 90% τον Αύγουστο — πολύ νωρίτερα από το κανονικό, δήλωσε ο Jonathan Stern, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

«Θα περίμενα ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να πέφτουν, ιδιαίτερα καθώς γεμίζει η αποθήκευση», εφόσον δεν συμβαίνει τίποτα ασυνήθιστο με τον καιρό, την προσφορά ή τη ζήτηση στην Ασία», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v