Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 8,7% φρέναρε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Απρίλη

Ηταν η μεγαλύτερη πτώση του ετήσιου πληθωρισμού τα τελευταία 30 χρόνια και περισσότερο. Ωστόσο, οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι ο ετήσιος δείκτης θα μειωνόταν πιο πολύ. Αλμα 19% για τις τιμές τροφίμων ετησίως.

Στο 8,7% φρέναρε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Απρίλη

Η Βρετανία ξέφυγε από επτάμηνο διψήφιο πληθωρισμό τον Απρίλιο, αλλά παρά την απότομη πτώση, ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας που οι πιέσεις στις τιμές ήταν ισχυρότερες από ό,τι περίμεναν.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,7% από το 10,1% του Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. Ηταν η μεγαλύτερη πτώση του ετήσιου πληθωρισμού τα τελευταία 30 χρόνια και περισσότερο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ετήσιος δείκτης θα μειωνόταν στο 8,2% τον Απρίλιο, απομακρυνόμενος περαιτέρω από το υψηλό 41 ετών του Οκτωβρίου ύψους 11,1%.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση τον Απρίλη - ο πληθωρισμός τροφίμων είναι σε υψηλό 45 ετών. Χαρακτηριστικά, η ζάχαρη κατά 47,4%, το ελαιόλαδο 46,4%, τα αυγά 37%, το γάλα με λίγα λιπαρά 33,5% και το τυρί κατά 30,6%.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε πληθωρισμό 8,4% για τον Απρίλιο.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και του καπνού, αυξήθηκε στο 6,8%.

Παρά την πιο πρόσφατη πτώση, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να διαβρώνει τη δύναμη των εργαζομένων για δαπάνες, καθώς οι αμοιβές τους αυξάνονται λιγότερο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη απόφασή της για τα επιτόκια στις 22 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v