Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί σέρνονται οι συνομιλίες για την τελική συμφωνία Credit Suisse-UBS

Τουλάχιστον έναν μήνα αναβολή παίρνει το deal της εξαγοράς-συγχώνευσης. Πού σκοντάφτει, ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούνται. Ο ρόλος της ελβετικής κυβέρνησης.

Γιατί σέρνονται οι συνομιλίες για την τελική συμφωνία Credit Suisse-UBS

Η UBS και η ελβετική κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τους ακριβείς όρους κρατικών εγγυήσεων, πιθανώς καθυστερώντας το κλείσιμο της εξαγοράς της Credit Suisse, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Η εκκρεμότητα των τελικών όρων για «πλάτη» 9 δισ. ελβετικών φράγκων έναντι ζημιών που θα μπορούσε να υποστεί η UBS ίσως μεταθέσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον Ιούνιο. Η UBS και η κυβέρνηση της Βέρνης εξακολουθούν επίσης να παζαρεύουν τις ρυθμιστικές επιπτώσεις της εξαγοράς, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων και των κανόνων ρευστότητας.

Ενώ τα στελέχη είχαν προαναγγείλει κλείσιμο της συμφωνίας στα τέλη Μαΐου, και ορισμένοι υψηλόβαθμοι τραπεζίτες είχαν δώσει ένα τράτο για τις 7 Ιουνίου, φαίνεται πως η υπόθεση οδεύει προς περαιτέρω αναβολή. Η αβεβαιότητα σχετικά με την εξαγορά ύψους 3,25 δισ. δολαρίων, για την οποία μεσολάβησε η κυβέρνηση τον Μάρτιο ώστε να αποτραπεί η ολική κατάρρευση της Credit Suisse, προκύπτει επίσης από το επίδικο των χιλιάδων θέσεων εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ότι δεν υπάρχει προθεσμία για τη σύναψη της συμφωνίας. Η UBS αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η τράπεζα παρουσίασε λεπτομερώς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τις εναπομένουσες εκκρεμότητες, όπως η υποστήριξη έναντι των ζημιών, οι ρυθμιστικές επιπτώσεις και οι εγχώριες προοπτικές της ελβετικής τράπεζας.

Οι συνομιλίες με την κυβέρνηση διεξάγονται παράλληλα με τις διαδικασίες των διεθνών ρυθμιστικών αρχών για έγκριση της συμφωνίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η συγχώνευση δεν εγείρει κανένα πρόβλημα ανταγωνισμού, αφαιρώντας ένα πιθανό εμπόδιο προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Στις 17 Μαΐου, η UBS δήλωσε ότι μείωσε κατά 12 δισ. ευρώ τα περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse, ενώ υπολόγισε ότι οι νομικές υποχρεώσεις της μπορεί να ξεπεράσουν τα 3,7 δισ. ευρώ σε 12 μήνες, βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων.

Η Credit Suisse προειδοποίησε ήδη από τον Απρίλιο ότι τυχόν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της συμφωνίας θα μπορούσαν να έχουν «ουσιώδη αρνητική επίδραση στην επιχείρησή μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v