Σερβία: Να φύγουν οι ψευδο-δήμαρχοι από το βόρειο Κόσοβο

(vid) (upd) Να μην αναλάβουν καθήκοντα, ζητά το Βελιγράδι. «Η απόσυρσή τους είναι προϋπόθεση για την ειρήνη», τονίζει ο Σέρβος πρόεδρος. Αρνητική απάντηση από την Πρίστινα.

Σερβία: Να φύγουν οι ψευδο-δήμαρχοι από το βόρειο Κόσοβο

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι νεοδιορισμένοι Αλβανοί δήμαρχοι δεν πρέπει να προσπαθήσουν να αναλάβουν καθήκοντα στο βόρειο Kόσοβο, μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις που προκάλεσαν τραυματισμό δεκάδων ανδρών των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ -περίπου 30 Ούγγρων και Ιταλών-, καθώς και 50 Σέρβων που διαδήλωναν έξω από τα δημαρχεία, με αφορμή τις ορκωμοσίες των νέων δημάρχων.

«Η άμεση απόσυρση των ψευδο-δημάρχων και των μελών των αποκαλούμενων αστυνομικών δυνάμεων από την Πρίστινα είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση της ειρήνης», σημείωσε στο Instagram σήμερα Τρίτη, αφού συναντήθηκε με διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και κορυφαία αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ωστόσο, υπό τον πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι,  απέρριψε το αίτημα της Σερβίας, βαθαίνοντας την αντιπαράθεση.

«Οι δήμαρχοι θα συνεχίσουν να είναι δήμαρχοι», είπε τηλεφωνικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Περπαρίμ Κριεζίου, μεταδίδει το Bloomberg. «Οι σημερινοί δήμαρχοι είναι οι μόνοι που νομιμοποιούνται να βρίσκονται στα γραφεία τους».

Ο Κριεζίου είπε ότι το μποϊκοτάζ των εκλογών είχε «πολιτικά κίνητρα», προσθέτοντας ότι η Πρίστινα κατανοεί πως οι αξιωματούχοι είναι «δήμαρχοι με μικρό δ-», λόγω της εξαιρετικά χαμηλής συμμετοχής -περίπου 3%- στην ψηφοφορία.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, οι Σέρβοι είναι μειονότητα στο Κόσοβο, που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, αλλά κυριαρχούν σε μερικές βόρειες πόλεις δίπλα στα σύνορα με τη Σερβία.

Η κοινότητα μποϊκόταρε τις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, οι οποίες οδήγησαν στον διορισμό νέων δημάρχων αλβανικής καταγωγής. Η ένταση εκτοξεύτηκε καθώς προσπάθησαν να αναλάβουν την τοπική διοίκηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v