Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερος διαδοχικός μήνας ύφεσης στα κινεζικά εργοστάσια

Αυξάνονται οι ενδείξεις αδυναμίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Μαζί με αυτές, ενισχύονται και οι προσδοκίες για πολιτικές τόνωσης από την κυβέρνηση.

Δεύτερος διαδοχικός μήνας ύφεσης στα κινεζικά εργοστάσια

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ενώ η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε, αυξάνοντας τις ενδείξεις αδυναμίας ανάκαμψης μετά την πανδημία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών της μεταποιητικής βιομηχανίας (ΡΜΙ) διαμορφώθηκε στο 48,8 τον Μάιο, σε σύγκριση με 49,2 τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Ο μη μεταποιητικός PMI, ο οποίος καλύπτει τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και βιομηχανίες όπως οι κατασκευές, ήταν στις 54,5 μονάδες τον Μάιο, κάτω από τις 56,4 του προηγούμενου μήνα.

Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι αν για αρκετοί μήνες ο ΡΜΙ μεταποίησης παραμείνει κάτω από τις 50 μονάδες, σε επίπεδο συρρίκνωσης δηλαδή, η κυβέρνηση θα αναγκασεί να εξετάσει πολιτικές τόνωσης για να στηρίξει την οικονομία, η οποία δυσκολεύεται να διατηρήσει ισχυρή ανάπτυξη αφού το Πεκίνο χαλάρωσε τους δρακόντειους ελέγχους Covid φέτος. Οι εξαγωγές έμειναν επίσης πίσω, καθώς η ζήτηση παγκοσμίως για κινεζικά προϊόντα δεν έχει αυξηθεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v