Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη μέχρι τελευταία στιγμή στον ΟΠΕΚ+ για να κλείσει συμφωνία

Διαφωνίες κρατών-μελών του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών απείλησαν να εκτροχιάσουν τη συνέδριασή τους. Καθυστέρησε η έναρξή της. Τι αναμένεται.

Μάχη μέχρι τελευταία στιγμή στον ΟΠΕΚ+ για να κλείσει συμφωνία

Τη βεβαιότητα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά την παραγωγή τους σήμερα Κυριακή εξέφρασαν οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ+, παρά τη μάχη τελευταίας στιγμής με αφρικανικά μέλη, με αιχμή τη Νιγηρία, που είχε απειλήσει να εκτροχιάσει τη συνεδρίαση - ωστόσο η έναρξη της καθυστέρησε κατά δύο ώρες για να επιτραπούν περαιτέρω συνομιλίες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, oι υπουργοί πραγματοποίησαν συναντήσεις και μετέβησαν μεταξύ ξενοδοχείων της Βιέννης αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται την Κυριακή καθώς γίνεται προσπάθεια να εξομαλύνουν τις διαφορές που απομένουν. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πίεζαν για αλλαγή στον τρόπο μέτρησης των περικοπών παραγωγής τους, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους. Αλλά το κέρδος των ΗΑΕ θα έβγαινε εις βάρος των αφρικανικών χωρών.

Μόλις δύο μήνες αφότου ο όμιλος αποκάλυψε μια περικοπή-έκπληξη, συζητείται μια πρόσθετη μείωση, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει κλείσει, είπαν οι εκπρόσωποι. Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και οι φόβοι για ύφεση επιβαρύνουν τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν 11% τον Μάιο.

Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός του στις αγορές πετρελαίου. Οι κυρώσεις έχουν επανασχεδιάσει τον χάρτη πετρελαίου και η σύμμαχος του ΟΠΕΚ, η Ρωσία, στέλνει πλέον περισσότερο πετρέλαιο στην Ασία, ανταγωνιζόμενη τη Σαουδική Αραβία στην παραδοσιακή της αγορά. Επιπλέον, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι η Ρωσία πραγματοποιεί τις περικοπές παραγωγής που έχει υποσχεθεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v