Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάμερς: Γιατί μπορεί να ανέβουν 50 μονάδες τα επιτόκια ΗΠΑ

Οι κίνδυνοι υπερθέρμανσης της οικονομίας είναι «βασικό ρίσκο» για τη Fed αυτόν τον μήνα, είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ. Οι κινήσεις του Ιουνίου θα κρίνουν τις επιτοκιακές κινήσεις τον Ιούλιο.

Σάμερς: Γιατί μπορεί να ανέβουν 50 μονάδες τα επιτόκια ΗΠΑ
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής του Χάρβαρντ Λόρενς Σάμερς
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ανοιχτή στην αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Ιούλιο, εάν επιλέξει να σταματήσει τη σύσφιξη της πίστωσης αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς.
 
«Είμαστε και πάλι σε μια κατάσταση όπου οι κίνδυνοι υπερθέρμανσης της οικονομίας είναι το βασικό ρίσκο που πρέπει να προσέξει η Fed», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Bloomberg.
 
Ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve Φίλιπ Τζέφερσον σημείωσε στις 31 Μαΐου ότι η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 13-14 Ιουνίου για να δώσει στους διαμορφωτές πολιτικής περισσότερο χρόνο να αξιολογήσουν τις οικονομικές προοπτικές.
  
«Εάν δεν αυξήσουν τα επιτόκια τον Ιούνιο, νομίζω ότι πρέπει να είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, εάν η οικονομία συνεχίσει να παραμένει πολύ ζεστή και εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι εύρωστα». είπε ο Σάμερς, ο οποίος είναι αμειβόμενος συνεργάτης του Bloomberg TV.

Είπε ότι οι αριθμοί θέσεων εργασίας του Μαΐου που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή ήταν «ισχυροί».

Ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 3,7% από 3,4% τον Απρίλιο, τα στοιχεία από την έρευνα των νοικοκυριών από την οποία αντλούνται τα στοιχεία για την ανεργία μπορεί να είναι θορυβώδη, ειδικά τον Μάιο, όταν τα σχολεία εγκαταλείπουν, σύμφωνα με τη Summers. Τα στοιχεία μισθοδοσίας έδειξαν ότι οι εταιρείες πρόσθεσαν 339.000 εργαζομένους τον περασμένο μήνα μετά από μια ανοδική αναθεώρηση 294.000 τον Απρίλιο.

«Έχουμε ακόμα μια σφιχτή, καυτή αγορά εργασίας», είπε ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.

Οι οικονομικοί αναλυτές έχουν υποτιμήσει τα ισχυρά στοιχεία απασχόλησης για 14 συνεχόμενους μήνες, είπε ο Σάμερς, ενώ αντίθετα υπερβάλλουν σε εκτιμήσεις για τον τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες τους τελευταίους 14 μήνες..

Ο Σάμερς εξέφρασε και πάλι σκεπτικισμό ότι η Fed μπορεί να επιτύχει μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, αν και εκτίμησε ότι μια ύφεση μπορεί να αναβληθεί μέχρι το επόμενο έτος.

«Πιστεύω ότι η Fed θα καταλήξει να κάνει αρκετά για να περιορίσει τον πληθωρισμό», είπε. «Αυτό θα σημαίνει μια αρκετά ήπια οικονομία κάποια στιγμή το 2024».

Κοιτάζοντας πιο μπροστά, ο Σάμερς επανέλαβε τα σχόλια που έκανε στο Peterson Institute for International Economics νωρίτερα την εβδομάδα σχετικά με τις δυσμενείς προοπτικές για τα οικονομικά της χώρας, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από αυτή που απεικονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v