Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολωνία: Διεφθαρμένο το Δικαστήριο της ΕΕ

Στον Πολωνό υπουργό Δικαιοσύνης δεν άρεσε η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη χώρα του, με αφορμή τη δικαστική μεταρρύθμιση. Ωστόσο, μισό εκατομμύριο διαδηλωτές ενάντια στην υπερσυντηρητική κυβέρνηση ζήτησαν περισσότερες ελευθερίες.

Πολωνία: Διεφθαρμένο το Δικαστήριο της ΕΕ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας επιτέθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλώντας το «διεφθαρμένο», μετά την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε για τη χώρα του με αφορμή τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

«Το βασικό Δικαστήριο της ΕΕ είναι διεφθαρμένο» και η απόφαση για την Πολωνία «δεν γράφτηκε από τους δικαστές αλλά από πολιτικούς», κατά «παράβαση των συνθηκών», δήλωσε ο Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο, ο επικεφαλής του ανοιχτά αντιευρωπαϊκού, εθνικο-καθολικού κόμματος «Κυρίαρχη Πολωνία», όπως μετέδωσε το πρακτορείο PAP.

«Το κυριότερο Δικαστήριο της ΕΕ είναι διεφθαρμένο, εμπλέκεται σε πολιτικές υποθέσεις με πολιτικούς του κόμματος του Ντόναλντ Τουσκ (του Πολωνού πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου κυριαρχούν οι Γερμανοί πολιτικοί, και οι ετυμηγορίες του γράφονται σε κυνηγετικές εξορμήσεις και σε συμπόσια όπου ρέει άφθονο αλκοόλ», είπε ο Ζιόμπρο.

Ο υπουργός δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για τα λεγόμενά του, παρά μόνο ότι «τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ένα τεράστιο σκάνδαλο» διαφθοράς πριν από μερικά χρόνια.

Το 2021 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλε στην Πολωνία πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ την ημέρα ώστε να παύσει τις δραστηριότητες του πειθαρχικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το συνολικό ύψος των προστίμων ξεπερνά σήμερα τα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Η Πολωνία αρνείται να πληρώσει τα πρόστιμα αυτά, όμως οι Βρυξέλλες έχουν παρακρατήσει ένα μέρος των κεφαλαίων που προορίζονται για την Πολωνία.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αίρει από σήμερα, 5 Ιουνίου, τις οικονομικές κυρώσεις, όμως η Πολωνία εξακολουθεί να πρέπει να καταβάλει τα ποσά που οφείλει από το παρελθόν.

Εν τω μεταξύ, μισό εκατομμύριο διαδηλωτές έδωσαν το «παρών» στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της πολωνικής αντιπολίτευσης στο κέντρο της Βαρσοβίας. Ομιλητής ο Ντόναλντ Τουσκ, μαζί του ο Λεχ Βαλέσα.

Λένε ότι ήταν η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση που έγινε στην μετα-κομμουνιστική Πολωνία. Πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην παλαιά πόλη της Βαρσοβίας, διαδηλώνοντας την αγανάκτησή τους για την αυταρχική διακυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι και του υπερ-συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS). Δεν ήταν τυχαίο ότι η συγκέντρωση έγινε στις 4 Ιουνίου. Ήταν η επέτειος των πρώτων ελεύθερων εκλογών στην Πολωνία το 1989, μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, DEUTSCHE WELLE 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v