Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Ανησυχία για νέες πιέσεις στις τράπεζες μετά την αύξηση του ορίου του χρέους

Αναλυτές φοβούνται ότι ο τεράστιος όγκος των νέων εκδόσεων χρέους από το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ θα οδηγήσει υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων, ασκώντας πιέσεις στις τράπεζες.

ΗΠΑ: Ανησυχία για νέες πιέσεις στις τράπεζες μετά την αύξηση του ορίου του χρέους

H έκδοση χρέους 1 τρισ. δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει την πίεση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας καθώς η Ουάσιγκτον επιστρέφει στις αγορές, στον απόηχο της διαμάχης για το ανώτατο όριο του χρέους, λένε έμποροι και αναλυτές.

Μετά την επίλυση αυτής της διαφοράς που εμπόδιζε τις ΗΠΑ να αυξήσουν τον δανεισμό τους, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να ανοικοδομήσει το ταμειακό του υπόλοιπο, το οποίο την περασμένη εβδομάδα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017.

Η JPMorgan έχει υπολογίσει ότι η Ουάσιγκτον θα χρειαστεί να δανειστεί 1,1 τρισ. δολάρια σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα μέχρι το τέλος του 2023.

Μια κύρια ανησυχία που έχει εκφραστεί από τους αναλυτές είναι ότι ο τεράστιος όγκος των νέων εκδόσεων θα οδηγήσει υψηλότερα τις αποδόσεις των treasuries, διαβρώνοντας τις τραπεζικές καταθέσεις.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η πλημμύρα έρχεται», δήλωσε στρατηγικός αναλυτής της TD Securities. «Οι αποδόσεις θα αυξηθούν λόγω αυτής της πλημμύρας. Η τιμή των treasuries θα μειωθεί περαιτέρω. Και αυτό θα ασκήσει πίεση στις τράπεζες».

Οι αποδόσεις έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται υψηλότερα, εν αναμονή της αυξημένης προσφοράς, πρόσθεσε ο Γκρέγκορι Πίτερς, συνδιευθυντής επενδύσεων της PGIM Fixed Income.

Αυτή η μετατόπιση αυξάνει την πίεση στις τραπεζικές καταθέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί φέτος, καθώς η άνοδος των επιτοκίων και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές τράπεζες έχουν κάνει τους καταθέτες να αναζητούν εναλλακτικές με υψηλότερες αποδόσεις.

Η περαιτέρω φυγή καταθέσεων και η άνοδος των αποδόσεων θα μπορούσαν με τη σειρά τους να ωθήσουν τις τράπεζες να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, κάτι που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα δαπανηρό για τις μικρότερες τράπεζες.

«Η άνοδος των αποδόσεων θα μπορούσε να αναγκάσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθέσεών τους», είπε ο Πίτερς.

Ο Ντουγκ Σπράτλεϊ, επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης μετρητών στην T Rowe Price, συμφώνησε ότι η επιστροφή του Υπουργείου Οικονομικών στον δανεισμό «θα μπορούσε να επιδεινώσει τις πιέσεις που υπάρχουν ήδη στο τραπεζικό σύστημα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v