Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση επιτοκίων από τη Fed τον Ιούλιο τιμολογούν οι traders

Με το βλέμμα στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αναμένεται η τελευταία πράξη στον κύκλο νομισματικής σύσφιξης για το 2023. Οι κινήσεις των ομολόγων και των swaps.

Αύξηση επιτοκίων από τη Fed τον Ιούλιο τιμολογούν οι traders

Ολοκλήρωση της νομισματικής σύσφιξης από πλευράς Fed μέχρι τον Ιούλιο, με την τελευταία αύξηση επιτοκίων για το 2023, «βλέπει» η αγορά αμερικανικών ομολόγων.

Η τελευταία αλλαγή προσδοκιών για την πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας συνοδεύτηκε από διολίσθηση των ομολόγων, με τις αποδόσεις του διετούς και του πενταετούς να αυξάνονται τουλάχιστον κατά 12 μονάδες βάσης. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν αφού η Τράπεζα του Καναδά ανέφερε σήμερα επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και νέα αύξηση επιτοκίων.

Το επιτόκιο των συμβολαίων swaps που συνδέονται με την απόφαση του Ιουλίου ανέβηκε στο 5,33%, ή 25 μονάδες βάσης πάνω από το τρέχον πραγματικό ομοσπονδιακό επιτόκιο του 5,08%. Το swap του Ιουνίου έδειξε σύσφιξη εννέα μονάδων βάσης ενόψει της συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές κλίνουν υπέρ της επιλογής της κεντρικής τράπεζας να μην προχωρήσει αυτό τον μήνα σε αύξηση επιτοκίου.

Τα συμβόλαια swap που σχετίζονται με τη συνάντηση του Δεκεμβρίου αυξήθηκαν εννέα μονάδες βάσης, στο 5,08%, ταιριάζοντας με το τρέχον επίπεδο πραγματικού επιτοκίου. Με τη σειρά του, το swap του Δεκεμβρίου είναι περίπου 25 μονάδες βάσης κάτω από το συμβόλαιο του Ιουλίου, υποδηλώνοντας πρόβλεψη για χαλάρωση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του έτους.

Η κινητικότητα στην τιμολόγηση των προσδοκιών πολιτικής της Fed προκύπτει ενόψει της δημοσίευσης του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Fed. Οι δείκτες αναμένονται μειωμένοι, αλλά οπωσδήποτε πολύ πάνω από τον στόχο πληθωρισμού 2% της Fed, σύμφωνα με οικονομολόγους που επικαλείται το Bloomberg.

«Την επόμενη εβδομάδα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στα δεδομένα του ΔΤΚ», δήλωσε η Marilyn Watson, επικεφαλής στρατηγικής της BlackRock. «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Fed. Έτσι, μπορούν να επιλέξουν να διακόψουν, να παρακάμψουν ή όπως θέλετε πείτε το. Σίγουρα δεν είναι οριστικό ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v