Να ζεστάνει την οικονομία προσπαθεί η Κίνα, μείωσε βραχυπρόθεσμο επιτόκιο

Αυτή είναι η πρώτη τέτοια απόφαση της κεντρικής τράπεζας από τον Αύγουστο. Ακολουθεί τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας που μείωσαν τα επιτόκια καταθέσεων την περασμένη εβδομάδα, στέλνοντας σήμα για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Να ζεστάνει την οικονομία προσπαθεί η Κίνα, μείωσε βραχυπρόθεσμο επιτόκιο

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε σήμερα Τρίτη ένα βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο μετά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία της χώρας ύστερα από την πανδημία κορωνοϊού. 

Η PBOC μείωσε το επταήμερο επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς (swaps) κατά 10 μονάδες βάσης από 2% σε 1,9%, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, διοχετεύοντας ρευστότητα 2 δισεκατομμύρια γουάν (279,97 εκατομμυρίων δολαρίων) μέσω των επταήμερων repos της. Η συμφωνία επαναγοράς (repo) είναι ένας τύπος βραχυπρόθεσμου επιτοκίου δανεισμού.

Αυτή είναι η πρώτη τέτοια κίνηση της κεντρικής τράπεζας από τον Αύγουστο, ακολουθώντας τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας που μείωσαν τα επιτόκια καταθέσεων την περασμένη εβδομάδα, στέλνοντας σήμα για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Η κίνηση έρχεται εν όψει της απόφασης για το επιτόκιο διευκόλυνσης δανεισμού της PBOC, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί την Πέμπτη. Εν τω μεταξύ, το βασικό επιτόκιο δανεισμού της τράπεζας έχει προγραμματιστεί να εφαρμοστεί από τις 20 Ιουνίου.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης το γουάν προσγειώθηκε σε χαμηλό έξι μηνών - χάνει 0,2%, με την ισοτιμία στα 7,162 δολάρια ανά γουάν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v