Γερμανία-δημοσκόπηση: Το ακροδεξιό AfD ξεπέρασε το κόμμα Σολτς!

Με 19% έναντι 18% προσπερνά τους Σοσιαλδημοκράτες και φιγουράρει ως δεύτερη δύναμη στη χώρα. Με αντιμεταναστευτική και αντιπεριβαλλοντική ρητορική εκμεταλλεύεται τις εσωτερικές διαφωνίες της τρικομματικής κυβέρνησης.

Γερμανία-δημοσκόπηση: Το ακροδεξιό AfD ξεπέρασε το κόμμα Σολτς!

Το ακροδεξιό AfD ξεπέρασε τους Σοσιαλδημοκράτες SPD του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση και φιγουράρει ως δεύτερο κόμμα στη Γερμανίας.

Όπως δείχνει σφυγμομέτρηση για τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTL, το AfD αποσπά την υποστήριξη του 19% των ερωτηθέντων, σημειώνοντας άνοδο δύο ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, ενώ το SPD έμεινε κολλημένο στο 18%. Η συντηρητική συμμαχία CDU/CSU υποχώρησε κατά μία μονάδα, στο 29%, οι Πράσινοι παρέμειναν στο 14% και το FDP στο 7%. To Ινστιτούτο Forsa πήρε συνέντευξη από 2.504 άτομα στο διάστημα 6 έως 12 Ιουνίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η άνοδος του AfD τους τελευταίους μήνες έχει τροφοδοτηθεί από τη δυσαρέσκεια των πολιτών για ζητήματα που κυμαίνονται από την αύξηση της μετανάστευσης έως τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τα δαπανηρά μέτρα για την προστασία του κλίματος.

Το ακροδεξιό κόμμα αμφισβητεί τον αντίκτυπο που έχουν οι άνθρωποι στην υπερθέρμανση του πλανήτη και επίσης θέλει να εμποδίσει την είσοδο περισσότερων ξένων στη Γερμανία. Έχει εκμεταλλευτεί τις εσωτερικές διαμάχες στον κυβερνώντα συνασπισμό του κεντροαριστερού SPD του Σολτς, των περιβαλλοντιστών Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP)  που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) εξακολουθεί να είναι μακράν ο πιο δημοφιλής πολιτικός, σύμφωνα με ξεχωριστή δημοσκόπηση του Forsa σε δείγμα 1.507 ατόμων που διεξήχθη μεταξύ 7-9 Ιουνίου, με βαθμολογία αποδοχής 59, αυξημένη κατά τρεις μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Ο αντίστοιχος βαθμός που πήρε ο Σολτς μειώθηκε δύο μονάδες, στις 40, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υποχώρησε έξι μονάδες, στις 34. Ο αντικαγκελάριος των Πρασίνων έγινε στόχος επικρίσεων για την κυβερνητική πολιτική για το κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v