Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Αύξηση 0,3% των λιανικών πωλήσεων τον Μάιο

Οι καταναλωτές προχώρησαν σε αγορές στηρίζοντας την οικονομία, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εμπορίου. Μοχλός τα μισθολογικά κέρδη, η στενή αγορά εργασίας και το απόθεμα ρευστότητας. Στο 3,7% η ανεργία, αμετάβλητα τα αιτήματα για επίδομα.

ΗΠΑ: Αύξηση 0,3% των λιανικών πωλήσεων τον Μάιο

Αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Μάιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, καθώς οι καταναλωτές προχώρησαν σε αγορές οχημάτων και σειράς άλλων αγαθών, βοηθώντας στη στήριξη της οικονομίας αυτό το τρίμηνο.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,4% τον Απρίλιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει υποχώρηση πωλήσεων κατά 0,1%.

Οι λιανικές πωλήσεις αφορούν κυρίως αγαθά και δεν προσαρμόζονται στον πληθωρισμό. Οι χώροι φαγητού-ποτού είναι η μόνη κατηγορία υπηρεσιών στην αναφορά των λιανικών πωλήσεων.

Αν και ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια κάνουν τους καταναλωτές να είναι πιο επιλεκτικοί και ευαίσθητοι στις τιμές, οι δαπάνες παρέμειναν ανθεκτικές χάρη στα ισχυρά μισθολογικά κέρδη που προκύπτουν από τη στενή αγορά εργασίας. Ορισμένα νοικοκυριά εξακολουθούν να έχουν συσσωρευμένες οικονομίες από τον καιρό της πανδημίας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε την ταχύτερη εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

Ωστόσο, η Fed, η οποία αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 500 μονάδες βάσης σε αυτόν τον κύκλο σύσφιξης, ανέμενε ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αγορά εργασίας εξέπληξε πολλούς «με την εξαιρετική ανθεκτικότητά της», προσθέτοντας ότι «είναι ο κινητήρας που οδηγεί την οικονομία».

Αν και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο υψηλό επτά μηνών του 3,7% τον Μάιο, παραμένει πολύ χαμηλό με ιστορικά δεδομένα.

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,2% τον περασμένο μήνα. Τα στοιχεία για τον Απρίλιο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα, για να δείξουν ότι αυτές οι λεγόμενες βασικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% αντί για 0,7% όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών το πρώτο τρίμηνο, αντισταθμίζοντας την επιβράδυνση στην αύξηση του ΑΕΠ. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,3% το περασμένο τρίμηνο. Η Atlanta Fed εκτιμά επί του παρόντος το ΑΕΠ να αυξάνεται με ρυθμό 2,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας επιβεβαιώθηκε από ξεχωριστή έκθεση του υπουργείου Εργασίας σήμερα Πέμπτη, που δείχνει τις αρχικές απαιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αμετάβλητες σε 262.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιουνίου. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 249.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα. Σε μηνιαίο επίπεδο αυξήθηκαν σε 246.750 έναντι 237.500 την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Νοεμβρίου 2021, όταν ήταν 249.250.

Ορισμένες από τις αυξημένες τιμές οφείλονται σε πρόσφατες αλλαγές πολιτικής στη Μινεσότα, που καθιστούν επιλέξιμο το εκπαιδευτικό προσωπικό για κρατικά επιδόματα ανεργίας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν επιδόματα μετά από μια πρώτη εβδομάδα ενισχύσεων αυξήθηκε κατά 20.000, σε 1,775 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 3 Ιουνίου, έδειξε η έκθεση.

Οι λεγόμενες συνεχιζόμενες αιτήσεις παραμένουν χαμηλές με βάση τα ιστορικά πρότυπα, καθώς ορισμένοι απολυμένοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να βρουν δουλειά εύκολα, με 1,8 θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v