Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέφτει 11 μήνες η ευρωπαϊκή μεταποίηση

Πιο κοντά στη στασιμότητα η επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη. Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ που καλύπτει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό 5 μηνών. Απογοητεύει η Γερμανία.

Πέφτει 11 μήνες η ευρωπαϊκή μεταποίηση

Η επιχειρηματική ανάπτυξη της ευρωζώνης ουσιαστικά σταμάτησε αυτόν τον μήνα καθώς η ύφεση στη μεταποίηση έγινε πιο βαθιά, ενώ η δραστηριότητα στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ μόλις που επεκτάθηκε, όπως έδειξε έρευνα την Παρασκευή.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της HCOB για το μπλοκ, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών και στο 50,3 τον Ιούνιο από το 52,8 του Μαΐου.

Ηταν μόλις πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και κάτω από όλες τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters - έκανε λόγο για μια πιο μέτρια πτώση στο 52,5.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στο 52,4 από 55,1. Αυτό ήταν επίσης χαμηλότερο από όλες τις προβλέψεις στη δημοσκόπηση του Reuters, η οποία είχε μέση εκτίμηση για 54,5.

Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση, οι εταιρείες εξακολουθούν να ενισχύουν τον αριθμό των απασχολουμένων - ο δείκτης απασχόλησης ήταν 54,1, αν και χαμηλότερος από το 54,6 του Μαΐου.

Η μεταποιητική δραστηριότητα μειώνεται από τον περασμένο Ιούλιο και η ύφεση βαθαίνει αυτόν τον μήνα με τον μεταποιητικό PMI να πέφτει στο 43,6 από 44,8, επίσης χαμηλότερος από όλες τις προβλέψεις στη δημοσκόπηση του Reuters και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, όταν η πανδημία COVID εδραίωσε την επιρροή της στον κόσμο.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή και τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI, μειώθηκε στο 44,6 από 46,4.

Χαμηλό 3 ετών για τη γερμανική μεταποίηση τον Ιούνιο

Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI της Γερμανίας, που καλύπτει τόσο τις υπηρεσίες όσο και την επιχειρηματική δραστηριότητα της μεταποίησης, μειώθηκε κατά 3,1 μονάδες τον Ιούνιο από τον Μάιο.

Σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της S&P Global και της Hamburg Commercial Bank που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, έφτασε στις 50,8 μονάδες τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 50 μονάδες καταγράφεται ανάπτυξη ενώ χαμηλότερα από αυτό το όριο σημειώνεται συρρίκνωση.

Η ένδειξη του Ιουνίου αντιπροσωπεύει χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας υπηρεσιών PMI υποχώρησε κατά 3,1 μονάδες στις 54,1, ενώ ο δείκτης PMI της μεταποίησης έχασε 2,2 μονάδες φτάνοντας στις 41, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v