Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων και τον Σεπτέμβρη

Σχεδόν σίγουρη η άνοδος επιτοκίων τον Ιούλιο, δηλώνει ο Λουί ντε Γκίντος. Τα οικονομικά στοιχεία θα κρίνουν την επόμενη συνεδρίαση. «Τα δεδομένα για την ανάπτυξη δεν είναι πολύ καλά».

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων και τον Σεπτέμβρη

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουί ντε Γκίντος δήλωσε ότι ενώ μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι σχεδόν σίγουρη, το αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης παραμένει ασαφές και θα καθοριστεί από τα οικονομικά στοιχεία που θα φτάσουν στο ενδιάμεσο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, σημείωσε ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχθούν πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν επί του παρόντος, ενώ μια ισχυρή καλοκαιρινή τουριστική περίοδος ενδέχεται να αυξήσει το κόστος των υπηρεσιών.

«Νομίζω ότι ο Ιούλιος είναι ένα τετελεσμένο γεγονός», δήλωσε ο Ντε Γκίντος στη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου η ΕΚΤ πραγματοποιεί το ετήσιο συνέδριό της. «Ο Σεπτέμβριος νομίζω ότι είναι ανοιχτός».

Η συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ σχετικά με το πότε θα πρέπει να σταματήσουν τις πρωτοφανείς αυξήσεις των επιτοκίων τους θερμαίνεται. Κάποιοι έχουν σηματοδοτήσει ότι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι μετά την προγραμματισμένη κίνηση του Ιουλίου, αν και άλλοι -με προσοχή στον επίμονο δομικό πληθωρισμό- λένε ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερη σύσφιξη το φθινόπωρο.

Είναι απίθανο η ΕΚΤ να είναι σε θέση να δηλώσει σύντομα «με πλήρη σιγουριά» ότι τα επιτόκια έχουν πιάσει «ταβάνι», είπε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ στο συνέδριο την Τρίτη.

Όσον αφορά την οικονομική μεγέθυνση, ο Ντε Γκίντος είπε ότι η επιβράδυνση της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια είναι πιθανό να συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

«Πιστεύω ότι ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους αρνητικών κινδύνων έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και γίνονται πολύ πιο ορατοί», είπε. «Τα δεδομένα που λαμβάνουμε για την ανάπτυξη δεν είναι πολύ καλά».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC, που μεταδόθηκε σήμερα Τετάρτη, ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν περιοριστικά τα επιτόκια για μια «παρατεταμένη περίοδο», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει τον στόχο του 2% της τράπεζας.

Ο Λέιν τόνισε ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, σημειώνοντας ότι μια ακόμη αύξηση τον Ιούλιο θα ήταν «λογική», αλλά επισημαίνοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε τι θα πρέπει να κάνει η τράπεζα τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v