Χαμηλό 14 μηνών χτύπησε ο πληθωρισμός στην Ιταλία

Στο 6,7% τον Ιούνιο, μετά το 8% του Μαΐου. Ωστόσο, με το ποσοστό της Ιταλίας πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, η ΕΚΤ είναι απίθανο να δει περιθώρια εφησυχασμού.

Χαμηλό 14 μηνών χτύπησε ο πληθωρισμός στην Ιταλία

Σε χαμηλό 14 μηνών κατέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιταλία, τον Ιούνιο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εναρμονισμένος, για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη, σημείωσε άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση και 6,7% σε ετήσια βάση.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, ήταν πολύ χαμηλότερος από το ετήσιο 8% του Μαΐου. Ωστόσο, με το ποσοστό της Ιταλίας πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, η ΕΚΤ είναι απίθανο να δει περιθώρια εφησυχασμού.

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός προήλθε κυρίως ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών ενέργειας και του πιο φθηνού κόστους μεταφορών.

Κατά 6,4% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ιταλία ετησίως σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας Istat σήμερα Τετάρτη. Το ποσοστό είναι μειωμένο σε σχέση με τον Μάιο, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,6%.

Σε μηνιαία βάση, τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες από τον Μάιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v