Βούτηξε κάτω από το 2% ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Σε χαμηλό διετίας ο τιμάριθμος στη χώρα με βάση τα στοιχεία Ιουνίου. Η προσοχή της ΕΚΤ όμως εστιάζει στον δομικό πληθωρισμό που παραμένει επίμονα υψηλός.

Βούτηξε κάτω από το 2% ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία επιβραδύνθηκε κάτω από το επίπεδο του 2% που έχει στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις 1,6% τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι, από 2,9% τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας και τροφίμων συνέχισαν να μειώνονται, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αυτός είναι ο πιο αδύναμος ρυθμός πληθωρισμού σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όμως, σχολιάζει το Bloomberg, δεν θα πάρουν μεγάλη ανακούφιση από τα στοιχεία της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής, παρά τη δραματική βελτίωση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν εστιασμένοι στον υποκείμενο ρυθμό αύξησης των τιμών στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος είναι πιθανό να έχει εκ νέου επιταχυνθεί. Αυτό αναμένεται να φανεί σε έκθεση που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

«Η εξέλιξη του πυρήνα του πληθωρισμού —αυτό, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό στις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος στην τηλεόραση του Bloomberg την Τετάρτη. «Ίσως, ξέρετε, ο δομικός πληθωρισμός θα είναι πιο "κολλώδης" από όσο πιστεύουμε».

Ο δομικός πληθωρισμός της ίδιας της Ισπανίας, με βάση διαφορετικό δείκτη και καλάθι από την αντίστοιχη μέτρηση της ευρωζώνης, επιβραδύνθηκε στο 5,9% τον Ιούνιο από 6,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v