Γαλλία: Επί ποδός 45.000 αστυνομικοί και την αποψινή νύχτα

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη χώρα. Η γιαγιά του Ναέλ απευθύνει έκκληση για ηρεμία. Κάλεσμα σε διαμαρτυρία τη Δευτέρα για την επίθεση σε δήμαρχο. Πιεσμένος ο Μακρόν.

Γαλλία: Επί ποδός 45.000 αστυνομικοί και την αποψινή νύχτα

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα διατηρηθεί και για την αποψινή νύχτα η δύναμη των 45.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων για την τήρηση της τάξης.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα αναπτυχθούν για έκτη συνεχή νύχτα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ταραχές μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ την Τρίτη, στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι.

Ο Ζεράλντ Νταρμανέν έδωσε "οδηγίες για αυστηρότητα" και ζήτησε "όπως και πριν να γίνουν συλλήψεις, το συντομότερο δυνατόν", διευκρίνισαν συνεργάτες του.

Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ μετά την επίθεση με όχημα που χρησιμοποιήθηκε σαν πολιορκητικός κριός εναντίον της κατοικίας ενός δημάρχου, κατά τη χθεσινή πέμπτη νύκτα βίαιων επεισοδίων.

Το κλίμα στη Γαλλία παραμένει εκρηκτικό, με τους νεαρούς να συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους μόλις πέσει το φως της ημέρας, να καίνε κάδους, δημόσια κτίρια και καταστήματα και να επιδίδονται σε λεηλασίες και πλιάτσικο. Η αστυνομία με χιλιάδες άνδρες προσπαθεί να αποτρέψει τα έκτροπα γνωρίζοντας ότι έχει να κάνει κυρίως με ανήλικους.

Η οικία του δημάρχου της μικρής πόλη Λ’ Άι- λε- Ροζ, κοντά στο Παρίσι, έγινε στόχος επίθεσης με όχημα τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή, στη διάρκεια της πέμπτης συναπτής ημέρας ταραχών στη Γαλλία.

Η σοβαρότητα της κατάστασης οδήγησε στη διοργάνωση σύσκεψης υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Κάλεσμα σε διαμαρτυρία για την επίθεση στον δήμαρχο

Δήμαρχοι και πολίτες καλούνται να συγκεντρωθούν αύριο, Δευτέρα, μπροστά από τα δημαρχεία των πόλεων σε όλη τη Γαλλία, οι σειρήνες των οποίων θα ηχήσουν, μετά την επίθεση με όχημα εναντίον της κατοικίας δημάρχου πόλης κοντά στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας (AMF).

«Η AMF αποφάσισε να καλέσει τους αιρετούς και τον πληθυσμό σε κινητοποίηση, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια (...) και στο πλαίσιο αυτό αύριο στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) αποφασίσαμε με (...) όλους τους δημάρχους της Γαλλίας να καλέσουμε σε συγκεντρώσεις στα προαύλια των δημαρχείων, θα ηχήσουν οι σειρήνες (...) και συνεχίζουμε καθημερινά τη δουλειά μας για να επανέλθει η τάξη», δήλωσε ο Νταβίντ Λινάρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, η κατοικία του συντηρητικού δημάρχου της πόλης Λ' Άι-λε-Ροζ, στην ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού, δέχθηκε επίθεση από ταραχοποιούς που έριξαν επάνω της ένα όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν η σύζυγος του δημάρχου και ένα από τα παιδιά του την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Ο τοπικός εισαγγελέας δήλωσε πως άρχισε έρευνα για απόπειρα φόνου.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή όπου δέχθηκε επίθεση το σπίτι του δημάρχου και επανέλαβε την έκκλησή της για να τερματισθεί η «απαράδεκτη» βία.

 Η γιαγιά του Ναέλ απευθύνει έκκληση για ηρεμία

"Σταματήστε, μη σπάτε": η γιαγιά του Ναέλ Μ., που σκοτώθηκε την Τρίτη από πυρά αστυνομικού στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία μετά την πέμπτη συνεχή νύχτα ταραχών, οι οποίες ξέσπασαν μετά τον θάνατο του 17χρονου εγγονού της.

"Σε αυτούς που σπάνε, τους λέω: σταματήστε. Να μην σπάσουν τις βιτρίνες, να μην σπάσουν τα σχολεία, τα λεωφορεία. Σταματήστε, οι μαμάδες είναι αυτές που παίρνουν τα λεωφορεία, οι μαμάδες είναι αυτές που περπατούν έξω!", προέτρεψε, μιλώντας στο δίκτυο BFMTV. "Θέλουμε αυτοί οι νέοι να μείνουν ήσυχοι. Ο Ναέλ, είναι νεκρός. Η κόρη μου είχε ένα μοναχοπαίδι, είναι χαμένη πια, τελείωσε, η κόρη μου δεν έχει πια ζωή. Και εμένα, με έκαναν να χάσω και την κόρη μου και τον εγγονό μου".

Οι σκηνές λεηλασίας, καταστροφής και βίας πλήθαιναν σε όλη τη χώρα εδώ και αρκετές ημέρες μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από τον πυροβολισμό σχεδόν εξ επαφής ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου από τον οποίο ο έφηβος προσπαθούσε να διαφύγει, βάζοντας μπρος καθώς ήταν στο τιμόνι ενός δυνατού αυτοκινήτου στα δυτικά προάστια του Παρισιού.

"Κατηγορώ τους δύο αστυνομικούς, γιατί ήταν δύο, αυτοί που έδωσαν δύο χτυπήματα με τον υποκόπανο των όπλων τους στο κεφάλι του εγγονού μου, και αυτόν που πυροβόλησε απευθείας στην καρδιά, μπορούσε να τον πυροβολήσει στο πόδι, στο χέρι", πρόσθεσε η γιαγιά.

"Του αφαίρεσαν τη ζωή", υπογράμμισε, σοκαρισμένη από την πρωτοβουλία στο Διαδίκτυο υπέρ του αστυνομικού, δράστη του θανάσιμου πυροβολισμού.

"Ραγίζει η καρδιά μου. Αυτός μου πήρε τον εγγονό μου. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να πληρώσει, όπως όλοι. Αυτοί που σπάνε, που χτυπούν τους αστυνομικούς θα τιμωρηθούν επίσης. Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Πιστεύω στη δικαιοσύνη", πρόσθεσε.

Ο 38χρονος αστυνομικός που ευθύνεται για τον θανάσιμο πυροβολισμό κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και προφυλακίστηκε την Πέμπτη.

Σημάδια εκτόνωσης, σε κλίμα οργής...

Μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, άρχισαν να φαίνονται σημάδια εκτόνωσης της έντασης.

«Πιο ήσυχη» σε σύγκριση με τις προηγούμενες ήταν η νύχτα που πέρασε στη Γαλλία, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποφασιστική δράση της γαλλικής αστυνομίας.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν βρισκόταν μέχρι τις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, σύμφωνα με το BFMTV.

Στη Μασσαλία, όπου τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και λεηλασίες, οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν σήμερα την επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Προσήχθησαν 65 ύποπτοι, ενώ αναφέρθηκαν δύο τραυματισμοί αστυνομικών.

Στο Παρίσι, η αστυνομία προχώρησε σε 126 προσαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, αποτρέποντας συγκεντρώσεις για τις οποίες υπήρχαν εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Μικρές ομάδες μαυροφορεμένων νεαρών παρέμειναν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να προκληθούν έκτροπα.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε το ταξίδι του στη Γερμανία, όπου επρόκειτο να μεταβεί απόψε και να παραμείνει μέχρι την Τρίτη, εξαιτίας των ταραχών που συγκλονίζουν τη Γαλλία με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου.

Στα τέλη Μαρτίου είχε ματαιωθεί η επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Βρετανίας, εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που συνδεόταν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Επίθεση σε σπίτι δημάρχου

Η οικία του δημάρχου της μικρής πόλη Λ’ Άι- λε- Ροζ, κοντά στο Παρίσι, έγινε στόχος επίθεσης με όχημα τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή, στη διάρκεια της πέμπτης συναπτής ημέρας ταραχών στη Γαλλία, έγινε γνωστό σήμερα από τη νομαρχία και τον ίδιο τον δήμαρχο. 

Περίπου στη 1:30 τη νύκτα (τοπική ώρα 02:30 ώρα Ελλάδας), την ώρα που ο δήμαρχος Βενσέν Ζανμπρέν βρισκόταν στο δημαρχείο της πόλης Λ’ Άι-λε- Ροζ, ταραξίες «έριξαν αυτοκίνητο στο σπίτι (μου) προτού το πυρπολήσουν», ανέφερε ο δήμαρχος στο Twitter.

Η σύζυγός του και ένα από τα δύο μικρά παιδιά του «τραυματίστηκαν», πρόσθεσε ο Ζανμπρέν ο οποίος έκανε λόγο για «απόπειρα δολοφονίας απερίγραπτης δειλίας».

Στο μεταξύ στη διάρκεια της πέμπτης νύκτας η αστυνομία προχώρησε σε 719 προσαγωγές, αν και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επεσήμανε ότι η χθεσινή νύκτα ήταν «πιο ήσυχη» σε σχέση με τις προηγούμενες.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, χθες τραυματίστηκαν 45 αστυνομικοί και χωροφύλακες, πυρπολήθηκαν 577 οχήματα και 74 κτίρια, ενώ καταγράφηκαν 871 πυρκαγιές σε δρόμους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v