Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Η Αγκυρα παραβίασε τη συμφωνία μας απελευθερώνοντας μαχητές του Αζοφστάλ

Ο Ζελένσκι επέστρεψε από την Τουρκία με πέντε διοικητές του μαρτυρικού χαλυβουργείου που προβλεπόταν να παραμείνουν εξόριστοι ως το τέλος του πολέμου.

Ρωσία: Η Αγκυρα παραβίασε τη συμφωνία μας απελευθερώνοντας μαχητές του Αζοφστάλ

Η Τουρκία παραβίασε συμφωνίες απελευθερώνοντας τους κρατούμενους διοικητές μονάδας που επί εβδομάδες υπερασπίζονταν το χαλυβουργείο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, είπε ότι σύμφωνα με τους όρους ανταλλαγής αιχμαλώτων οι μαχητές θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου. Η Ρωσία δεν είχε λάβει ενημέρωση για την απελευθέρωσή τους, συμπλήρωσε.

Σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέστρεψε στην Ουκρανία από την Τουρκία παίρνοντας μαζί του πέντε διοικητές της πρώην φρουράς στη Μαριούπολη, λέγοντας ότι «φέρνουμε πίσω στην πατρίδα τους ήρωές μας».

 

«Η επιστροφή των ηγετών του Αζόφ από την Τουρκία στην Ουκρανία αποτελεί άμεση παραβίαση των όρων των υφιστάμενων συμφωνιών», δήλωσε ο Πεσκόφ στο RIA Novosti. «Τόσο η ουκρανική όσο και η τουρκική πλευρά παραβίασαν τους όρους».

Ο Πεσκόφ είπε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στην Άγκυρα ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα. «Η Τουρκία, φυσικά, ως μέλος του ΝΑΤΟ, δείχνει την αλληλεγγύη της στη συμμαχία. Το καταλαβαίνουμε πολύ καλά», είπε ο Πεσκόφ.

Οι Ουκρανοί μαχητές είναι οι Ντενίς Προκοπένκο, Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, Σέρχ9 Βολίνσκι, Όλεχ Χομένκο και Ντενίς Σλέγκα.

Μέρος του Τάγματος Αζόφ του ουκρανικού στρατού, που σχηματίστηκε με βάση το ομώνυμο υπερεθνικιστικό τάγμα, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την πτώση της Μαριούπολης τον Μάιο του 2022.

Οι μαχητές του Αζόφ, που τιμώνται ως ήρωες στην Ουκρανία για την επίμονη αντίστασή τους στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης, είναι μισητοί στη Ρωσία για τους δεσμούς τους με ουκρανικούς υπερεθνικιστικούς κύκλους.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου την ανταλλαγή 215 στρατιωτών με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών άμυνας στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ.

Οι πέντε στρατιωτικοί διοικητές, «υπερήρωες» σύμφωνα με τον Ζελένσκι, είχαν μεταφερθεί στην Τουρκία. Βάσει της συμφωνίας θα παρέμεναν εκεί «υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και άνεσης» μέχρι «το τέλος του πολέμου», σύμφωνα που υπεγράφη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v