Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα της Αγγλίας: Τα υψηλά στεγαστικά πιέζουν τα νοικοκυριά

Ο αριθμός των ντιλς για σπίτια στο prime Λονδίνο - όπου βρίσκονται οι πλουσιότεροι ταχυδρομικοί κώδικες της πόλης - μειώθηκε κατά 20% το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τράπεζα της Αγγλίας: Τα υψηλά στεγαστικά πιέζουν τα νοικοκυριά

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν την πίεση στους ιδιοκτήτες ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν στεγαστικά δάνεια, σημειώνει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα υψηλότερα επιτόκια, μαζί με άλλους παράγοντες, ασκούν επίσης πίεση στην κερδοφορία των ιδιοκτητών από ακίνητα που αγοράζουν για να τα διαθέσουν προς ενοικίαση, γεγονός που έχει κάνει ορισμένους να τα πουλήσουν ή να μετακυλίσουν τα κόστη στους ενοικιαστές.

Ο δείκτης εξυπηρέτησης στεγαστικού χρέους (DSR), ο οποίος μετρά το ποσοστό του εισοδήματος μετά τη φορολογία που δαπανάται για πληρωμές στεγαστικών δανείων από όλα τα νοικοκυριά, προβλέπεται να αυξηθεί από 6,2% σε περίπου 8% έως τα μέσα του 2026.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό, το ποσοστό θα βρίσκεται κάτω από το peak που παρατηρήθηκε τόσο στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08 όσο και στην ύφεση των αρχών της δεκαετίας του 1990, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια βρίσκονται τώρα σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα πριν από την οικονομική κρίση.

Κατεβάζει ταχύτητα η αγορά στο Λονδίνο

Υπάρχει επίσης μια επιβράδυνση στο «ταβάνι» της αγοράς του Λονδίνου, αν και οι ανησυχίες εδώ είναι λιγότερο πιθανό να οφείλονται στην αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και περισσότερο από πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο αριθμός των ντιλς για σπίτια στο prime Λονδίνο - όπου βρίσκονται οι πλουσιότεροι ταχυδρομικοί κώδικες της πόλης - μειώθηκε κατά 20% το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα της LonRes. Οι συμφωνίες άνω των 5 εκατομμυρίων λιρών δέχθηκαν το μεγαλύτερο χτύπημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v