Ανεβαίνει κι άλλο το σιτάρι μετά τις απειλές της Ρωσίας

Το ρωσικό υπ. Αμυνας προειδοποίησε ότι όλα τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου. Νέοι φόβοι για τον πληθωρισμό.

Ανεβαίνει κι άλλο το σιτάρι μετά τις απειλές της Ρωσίας

Συνεχίζει ανοδικά το σιτάρι -μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο της τελευταίας δεκαετίας την Τετάρτη- καθώς οι ρωσικές απειλές κατά των πλοίων που πλέουν προς τα ουκρανικά λιμάνια κλιμάκωσαν τη σύγκρουση για τις εξαγωγές σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Προηγήθηκε η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο αυξήθηκαν κατά 1% μετά από άνοδο σχεδόν 9% σε ένα σημείο της προηγούμενης συνεδρίασης -ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από το 2012. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι όλα τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου, ξεκινώντας από την Πέμπτη.

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό των τροφίμων αυξάνονται ξανά. Οι τιμές των σιτηρών ήταν, μέχρι πρόσφατα, συγκρατημένες, εν μέρει λόγω της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας. Όμως, το κόστος πολλών προϊόντων που παρασκευάζονται από σιτάρι, όπως το αλεύρι και τα δημητριακά πρωινού, συνέχισε να αυξάνεται. Οι κίνδυνοι προμήθειας σιτηρών ενδέχεται να αυξήσουν το κόστος για τους παραγωγούς τροφίμων για άλλη μια φορά.

 

Μπορέλ για σιτηρά: Η Ρωσία προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη μείζονα κρίση ως προς τον εφοδιασμό με τρόφιμα παγκοσμίως που θα προκληθεί, τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτό που γνωρίζουμε ήδη είναι πως αυτό θα προκαλέσει μεγάλη, τεράστια κρίση τροφίμων σε όλο τον κόσμο», είπε ο κ. Μπορέλ σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων.

Ο κ. Μπορέλ κατήγγειλε επίσης ότι ο στρατός της Ρωσίας θέτει εσκεμμένα στο στόχαστρο εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών στην Οδησσό, κάτι που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κρίση των τροφίμων.

ΗΠΑ: Η Μόσχα σχεδιάζει επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και κατόπιν να κατηγορήσει το Κίεβο, δήλωσε χθες Τετάρτη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Ο ρωσικός στρατός μπορεί να διευρύνει τη στόχευση» εγκαταστάσεων και μέσων μεταφοράς σιτηρών της Ουκρανίας και «να συμπεριλάβει επιθέσεις εναντίον πολιτικών πλοίων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v