Κατέρρευσε η συμφωνία για τα σιτηρά, η Ρωσία αρνείται να την επεκτείνει

Η Μόσχα δήλωσε ότι η συμφωνία παύει να ισχύει από σήμερα, ημέρα λήξης. Αλμα 3,5% για το σιτάρι. Καμία σχέση με την επίθεση στην Κριμαία, λέει το Κρεμλίνο. Έκκληση από Γερμανία και ΗΠΑ.

Κατέρρευσε η συμφωνία για τα σιτηρά, η Ρωσία αρνείται να την επεκτείνει

Τίτλοι τέλους για τη  συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξή της, ενισχύοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων και κλιμακώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η Ρωσία δήλωσε ότι η συμφωνία παύει να ισχύει από σήμερα Δευτέρα, ημέρα λήξης της.

Η κίνηση θέτει σε κίνδυνο μια βασική εμπορική οδό από την Ουκρανία, έναν από τους κορυφαίους μεταφορείς δημητριακών και φυτικών ελαίων στον κόσμο. Η είδηση έρχεται αφότου η Ρωσία είπε τη Δευτέρα ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στη γέφυρα της Κριμαίας.

O ναυτιλιακός διάδρομος της Μαύρης Θάλασσας είναι πλέον σχεδόν άδειος, προϊδεάζοντας για μια πιθανή άμεση διακοπή των παγκόσμιων ροών σιτηρών. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μακροπρόθεσμος, εφόσον η διατάραξη ή και διακοπή της δαπανηρής αλυσίδας εξαγωγών logistics θα μπορούσε να ωθήσει τους Ουκρανούς αγρότες σε περαιτέρω μείωση της σοδειάς τους, πλέον των απωλειών που τους προκαλεί ο εν εξελίξει πόλεμος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο καταγράφουν άνοδο έως και 3,5%.

Κρεμλίνο: Καμία σχέση με την επίθεση στην Κριμαία η αναστολή της συμφωνίας σιτηρών

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της επίθεσης στη Γέφυρα της Κριμαίας και της απόφασης της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά, υπό την οποία μπορούσε η Ουκρανία να εξάγει σιτηρά με ασφάλεια από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η θέση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συμφωνία ήταν γνωστή πριν από την επίθεση.

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία να αναθεωρήσει άμεσα την απόφαση

Η απόφαση της Ρωσίας να μην επεκτείνει τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας θα επιδεινώσει την επισιτιστική ασφάλεια και θα βλάψει εκατομμύρια ανθρώπους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη Ρωσία να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή της. 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Καταδικάζω σθεναρά την κυνική κίνηση της Ρωσίας

«Καταδικάζω σθεναρά την κυνική κίνηση της Ρωσίας να τερματίσει την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της Τουρκίας» τονίζει με ανάρτησή της στο Twitter, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επίσης, σημειώνει ότι «η ΕΕ εργάζεται για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια για τους ευάλωτους του κόσμου. Οι λωρίδες αλληλεγγύης της ΕΕ θα συνεχίσουν να φέρνουν αγροδιατροφικά προϊόντα από την Ουκρανία και προς τις παγκόσμιες αγορές».

Εκκληση στη Ρωσία από τη Γερμανία για παράταση της συμφωνίας

Η Γερμανία συνεχίζει να απευθύνει έκκληση στη Ρωσία να καταστήσει δυνατή την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας με την Ουκρανία, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο σήμερα Δευτέρα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ερωτηθείς σε τακτική συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εκρήξεις στη Γέφυρα της Κριμαίας, ο εκπρόσωπος είπε ότι το Βερολίνο δεν σχολιάζει μεμονωμένες εξελίξεις στον πόλεμο.

Ερντογάν: Ο Πούτιν θέλει τη συνέχιση της συμφωνίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει την συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.«Πιστεύω ότι, παρά την σημερινή δήλωση, ο φίλος μου ο κ. Πούτιν θέλει να συνεχίσει την ανθρωπιστική συμφωνία» που επιτρέπει την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας και εκπνέει σήμερα τα μεσάνυκτα.

«Ο υπουργός μου των Εξωτερικών θα μιλήσει τηλεφωνικά (με τον ρώσο ομόλογό του) και θα μιλήσω με τον κ. Πούτιν άμα τη επιστροφή μου», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει την συμφωνία, περιλαμβανομένου του κεφαλαίου της εξαγωγής ρωσικών λιπασμάτων, με τον Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησής τους που αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο στην Τουρκία. «Θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε όλα τα θέματα».

«Ισως, μέχρι τότε, για να προχωρήσουμε τα πράγματα, μπορούμε να λάβουμε μέτρα δια τηλεφώνου με τον κ. Πούτιν χωρίς να περιμένουμε τον Αύγουστο», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v